Factura la gaze, încărcată de importuri scumpe

Data publicării:
aragaz gaze ochi de aragaz flacara - GettyImages - 11 sept 15-2

Pentru prima dată în istorie, Transgaz a cumpărat gaze din Rusia, de teamă că ar putea avea probleme în zilele geroase, din cauza consumului mare. Aşa că a importat peste 20 de milioane de metri cubi, deşi de acest lucru se ocupau până acum furnizorii privaţi. Transgaz a fost nevoit să importe după ce un tarif pus chiar de companie, în decembrie anul trecut, i-a făcut pe furnizorii privaţi să fie prudenţi cu importurile. Aşa a ajuns Transgaz să plătească până la 110 lei pe megawatt oră, mult mai mare decât cel al gazului care ar fi putut intra în ţară prin conducta de vest. La Bursa din Viena, gazul natural costă 63 de lei. Pentru că o bună parte din cantitatea vândută în vest vine tot de la Gazprom, înseamnă că diferenţa de preţ a intrat în buzunarul intermediarilor de la care a cumpărat Transgaz.

Dumitru Chisăliţă, expert gaze naturale: „Se pune problema ca un furnizor care, întâmplător este 100% sub acţionariat Gazprom, a cumpărat potenţial la 63 de lei Megawattul şi l-a vândut la 110 lei Megawattul. Adică o marjă de profit de 40 de lei. E clar că atunci când aceste preţuri vor ajunge în buzunarele românilor să crească factura. Autorităţile române trebuie să accepte că au fost incompetente”.

Reprezentanţii Transgaz dau vina pe cel mai mare ger din ultimii 50 de ani când justifică acest preţ. În plus, spun că furnizorii nu s-au oferit să aducă gaz prin conducta Arad-Szeged, iar singura variantă a companiei de stat a fost să apeleze la intermediarii care aduceau gaze din Rusia. În plus, achiziţia s-a făcut printr-o platformă a Bursei de Mărfuri nefolosită până atunci. Adică, furnizorii nu vedeau cine participă la licitaţie, iar drumul a fost lăsat liber pentru cei care aduceau gaze din Rusia.

Alexandru Coita, director strategie Bursa Română de Mărfuri: „Este vorba de un prim set de tranzacţii, 26 la număr care au fost realizate în decurs de două zile de către compania naţională Transgaz. Fiind primele tranzacţii, jucătorii din piaţă încă nu sunt obişnuiţi cu acest nou mecanism”.

Autorităţile spun că şefii Transgaz s-au grăbit să cumpere repede gaze, fără să ştie dacă vor avea sau nu nevoie de ele. Problema este că, importurile scumpe vor fi plătite de consumatori lunile următoare.

Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE: „Platforma informaţională pe care o are la dispoziţie Transgaz nu le dă această posibilitate să ştie în fiecare moment cine face dezechilibrul. Face nişte estimări”.

Pentru gazele cumpărate din Rusia, Transgaz a plătit aproape 24 milioane de lei. Dacă întreaga cantitate ar fi fost luată de pe bursa din Viena, economia ar fi fost de peste 6 milioane de lei, cu tot cu taxele de transport plătite în Austria şi Ungaria.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri