Ce prognoze fac economiștii noștri pentru 2018

Data publicării:
scumpire inflatie curs valutar buzunare goale shutterstock_361461482

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut în octombrie faţă de luna anterioară cu 2,1 puncte, până la valoarea de 48,4 puncte, în timp ce, comparativ cu perioada similară din 2017, indicatorul a crescut cu 5 puncte, potrivit unui sondaj CFA.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 80% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7087, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7526, informează Agerpres.ro.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2019/noiembrie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,50%.

"Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă (faţă de valorile actuale) la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 75%, şi respectiv peste 66%, dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenţa de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,85%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţa de 5 ani este de 4,91%. Ca urmare, având în vedere rata anticipată a inflaţiei, pentru scadenţele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi real negative", se menţionează în comunicat.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

CFA Romania este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (SUA). 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri