Cele 4 moduri în care vor fi folosite fondurile europene în economie pentru combaterea coronavirusului

Data actualizării: Data publicării:
teancuri bancnote euro
Teancuri de bancnote euro. Foto: GettyImages

Sute de milioane de euro pot fi folosite, într-o primă etapă, pentru combaterea efectelor negative asupra economiei românești pe care le provoacă noul coronavirus. Ioan Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a explicat cum și în ce situații vor fi folosiți acești bani.

Ministrul Ioan Boloș a spus că fondurile europene pentru plata șomajului tehnic reprezintă o primă măsură și „în prima etapă, avem un fond disponibil de 300 de milioane de euro de unde decontăm partea cu șomajul tehnic. Apoi, să vedem dacă e nevoie de suplimentarea fondurilor”.

„Banii din fonduri europene pot fi suplimentați în funcție de cum evoluează numărul de contracte suspendate și cum se amplifică criza coronavirusului”, a completat Ioan Boloș.

„O altă componentă sprijinită din fonduri UE e legată de echipamente medicale și echipamente de protecție. Azi am transmis circulară către autoritățile sanitare și tot cei implicați în această perioadă în achiziția de echipamente de protecție. Până la mijlocul lunii aprilie ghidul va fi publicat pe site-ul Ministerul Fondurilor Europene. Suma totală este de 350 de milioane de euro”, a adăugat ministrul.

Boloș a mai spus că echipamente de protecție medicală precum mănuși, măști, combinezoane, dezinfectanți, sunt cheltuieli eligibile din fonduri UE și că banii vor fi suplimentați în funcție de cum evoluează criza.

„În momentul de față, la o evaluare făcută de specialiștii în domeniu, erau 2 scenarii puse în discuție. Cele mai solicitate sunt secțiile ATI, unde trebuie să intervenim de îndată pentru acordarea de sprijin. Un scenariu care are 1.292 de paturi dotate în secțiile ATI, cost de 135 milioane euro. Alt scenariu - 3.311 paturi, cost de 350 milioane de euro”, a subliniat el.

„A flexibilizat partea de achiziție de echipamente medicale, să dăm posibilitatea autorităților publice locale să aloce fonduri încât intervențiile în situații de urgență ale bolnavilor să fie punctuale și să avem acest cadru flexibil pentru ca ulterior procesul de decontare să aibă loc cât mai ușor”, a mai declarat Boloș.

În ceea ce privește fondurile UE pentru persoanele cu venituri foarte mici, ministrul a spus că sunt alte două tipuri de măsuri. 

„Suportarea cheltuielilor cu asistenții sociali. 1.000 de asistenți sociali ar urmă să deservească 100.000 de persoane vârstnice fără venituri, aflate în autizolare. A doua măsură se referă la pachete de igienă corporală și alimente pentru persoane care au venituri sub venitul mediu. 1,1 milioane de beneficiari, cu buget de 250 de milioane de euro”, a completat ministrul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Sophie Turner a facut primele dezvaluiri despre despartirea de Joe Jonas: “Au fost cele mai grele zile din...