Criza din Ucraina a declanșat o goană după valută în România. Specialiști: Casele de schimb speculează spaima și cresc cotațiile

Data publicării:
femeie care numara bancnote de euro scoase din portofel
Criza din Ucraina a declanșat o goană după valută în România Foto: Guliver/GettyImages

Confruntate cu o cerere neobișnuit de mare nu doar din partea ucrainenilor care părăsesc România, ci și a românilor, casele de schimb au urcat prețul la care vând moneda europeană sau pe cea americană. Speriați de războiul din Ucraina, mulţi români îşi fac provizii pentru zile negre. Unii s-au înghesuit la casele de schimb să cumpere euro sau dolari, de aceea, multe dintre ele au rămas fără valută. Asta, deși Banca Națională a ținut cursul stabil în această perioadă. Analiștii economici spun că, deși înțeleg spaima oamenilor, le recomandă să nu ia decizii emoționale atunci când vine vorba despre bani.

Discuție reporter - casier schimb valutar:

Reporter: Dacă e să cumpărăm o sumă mai mare, găsim sau e mai complicat?

Casier: Trebuie să faceți comandă. Cumpără foarte mult lumea, de-aia e și criză de euro.

Reporter: E criză de euro, am înțeles. Și la dolar tot așa e?

Casier: La dolar, mai ceva!

Să găsești valută la casele de schimb din Arad este o adevărată aventură zilele acestea. Vama Nădlac este una dintre cele mai aglomerate, pe sensul de ieșire din țară, pe măsură ce refugiații ucraineni părăsesc România spre destinații din vestul Europei. Și mulți dintre ei vor să schimbe bani.

Bogdan Băcilă, jurnalist Digi24: „La cele trei case de schimb valutar din Arad la care am fost mi s-a confirmat că există o adevărată frenezie a cumpărării de valută. Din aceast motiv, euro și dolarul sunt foarte greu de găsit, iar cursurile au crescut substanțial în ultimele zile”.

Un domn tocmai a primit bani de la fiul său, aflat în străinătate. Deși expeditorul i-a trimis euro, destinatarul a primit echivalentul în lei:

- Îi vreau în euro, pentru că așa mi-a fost trimis. Cel care îmi trimite bani îmi trimite în euro și eu nu-i primesc în euro. De ce? se întreabă bărbatul.

- Pe unde ați fost? Pe unde v-ați dus? Și la schimburi valutare?

- Și la schimburi, și la bănci, spune bărbatul.

Chiar și în București, există case de schimb care spun că nu mai au ori euro, ori dolari.

Discuție reporter - casier schimb valutar:

Casier: Dolari nu avem.

Reporter: Nu aveți dolari?

Casier: Nu.

Reporter: Dar euro aveți, nu?

Casier: Da.

Un tânăr, în mod excepțional, a vândut dolari.

- Nici aici nu aveau, spune el.

- Nu aveau dolari?

- Nu, nu. Eu am vândut, nu am cumpărat. La vânzare nu au.

**

- De ce ați cumpărat euro? întrebăm un client.

- Este o situație cam dificilă și s-ar putea să mai crească, spune bărbatul.

Specialiștii spun că această situație este temporară și o pun pe seama conflictului din Ucraina.

„Valuta este scumpă pentru că este foarte căutată. O caută și refugiații ucraineni, dar au început să o caute consistent și românii, care spun dacă cumva vom fi nevoiți să luăm calea pribegiei trebuie să avem la noi moneda prin intermediul căreia ne vom putea descurca pe tărâm european, cel puțin”, explică Dacian Palladi, consultant în afaceri.

Specialiştii ne îndeamnă la calm şi cumpătare. Necesarul de valută fizică, de euro, poate fi asigurat cu ușurință, spun analiștii, deci motive de panică nu există. Băncile aduc banii fizici cu avionul. În România, sistemele de plăți funcționează bine, cursul este stabil, iar Banca Națională are o rezervă confortabilă de valută, de peste 41 de miliarde de euro.

În plus, spun specialiștii, casele de schimb speculează spaima românilor și goana după valută și cresc cotațiile. Atât euro, cât și dolarul au cotații în creștere în ultima săptămână. La casele de schimb valutar din Arad, un euro se vindea luni cu 5,19 lei, iar un dolar cu 4,6 lei.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri