Grevă la Finanţe: Noua lege ar scădea leafa unor directori la 12.000 lei

Data publicării:
protest_finante_89368800_76600600_79498200

Aplicarea noii legislații a salarizării ar face ca unii directori din Ministerul de Finanțe să încaseze ”doar” 12.459 lei lunar, față de 14.129 lei în prezent. Angajații ministerului sunt nemulțumiți căci salariile li s-ar micșora, în condițiile în care acum le au mult mai mari decât colegi ai lor din alte ministere.

În contextul grevei angajaţilor din Finanţe,   salariile personalului de conducere din această zonă sunt, în prezent, foarte mari, raportat la cele similare din alte ministere.

Guvernul  a precizat, de la început, că vor creşte foarte mult salariile mici, mai puţin cele mari şi deloc cele deja foarte mari, au spus surse guvernamentale pentru  Economica.net

Astfel, în contextul grevei angajaţilor din Finanţe, sursele precizează că salariile personalului de conducere din această zonă sunt, în prezent, foarte mari, raportat la cele similare din alte ministere. De exemplu, un director din Ministerul Finanţelor are în prezent 14.129 lei, o sumă dublă faţă de un director din alte ministere. Acesta va avea, conform noii legi, 12.459 de lei.

"Salariile nu scad, însă, în ceea ce priveşte personalul de execuţie, în condiţiile în care în agenţiile judeţene ale ANAF există deja salarii mari (între 4.300 şi 6.300 de lei), faţă de salarii mult mai mici din agenţii judeţene ale altor ministere, în care există şi salarii de 1.100 de lei. Ori principiul legii salarizării unitare este tocmai acela de a-i aduce la nivel similar pe angajaţii care prestează aceeaşi muncă în instituţii diferite ale statului", spun sursele.

Peste 22.000 de salariaţi din instituţiile din subordinea Ministerului Finanţelor au declanşat un protest spontan, în această dimineaţă, nemulţumiţi de proiectul legii salarizării unice, care, spun ei, va duce la scăderea lefurilor. 

Angajaţii au încheiat protestul în jurul orei 13:00, dar anunţă că se vor mobiliza pentru o nouă acţiune similară în cursul zilei de miercuri, când angajaţi din toată ţara vor fi chemaţi să protesteze la Bucureşti, la sediul Ministerului Finanţelor Publice, întrucât în urma aplicării noii legi a salarizării unitare peste 12.000 de angajaţi din sector vor avea salarii diminuate între 10% şi 35%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri