Lucian Croitoru: Presiunea pe buget ar putea aduce și măsuri mai puțin plăcute

Data actualizării: Data publicării:
croitoru

Măsurile propuse de noul guvern pun presiune pe buget, care ar putea adopta măsuri compensatorii, mai puțin plăcute, a declarat la Digi24 Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.

 

„Dacă va uitaţi la programul de guvernare, printre rânduri puteţi înţelege că faptul că au fost prezentate nişte măsuri plăcute; nu înseamnă neapărat că nu pot fi şi măsuri care sunt mai puţin plăcute, compensatorii”, a a arătat Lucian Croitoru, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

El a explicat că de mai bine de 10 ani toate guvernele au reușit să menţină deficitul bugetar de 3 la sută, însă practica prin care se realizează aceasta nu i se pare sănătoasă. Mai exact, spune Lucian Croitoru, se menţine chiar un surplus în timpul anului, până prin lunile octombrie-noiembrie, şi după aceea, când guvernele văd că sunt aproape de un surplus, fac cheltuielie masive pentru a atinge deficitul programat. În opinia consilierului, această practică nu este bună.

Croitoru a mai spus că i se pare dificil de atins un deficit de 3%, concomitent cu o creştere economică de 5,5%, așa cum dorește noul guvern.

În ceea ce priveşte măsurile propuse de noul Guvern, consilierul guvernatorului BNR a menţionat că acestea pun presiune pe buget.

„Ele nu au cum să nu adauge probleme. Au fost crescut salariile profesorilor în decembrie, ale medicilor, cu câte 15%. Eu nu comentez, după părerea mea chiar sunt necesare. Numai de aici este un deficit de 0,35% din PIB (...) Au crescut salariile din administraţiile locale cu 20%. Și ele adaugă. Sunt măsuri de creştere a pensiilor. (...) Această faimoasă taxă pe stâlp va fi eliminată din 2017. Acciza la benzină va fi eliminată. TVA-ul redus de la 20 la 19%", a enumerat oficialul BNR.

În acest context, consilierul BNR susţine că, pentru a compensa aceste cheltuieli, vor fi adoptate alte măsuri mai puţin plăcute, exemplificând cu eliminarea plafonului CAS şi CASS pentru cei care au salarii de cinci ori mai mari decât salariul mediu, o măsură deja anunțată.

Emisiunea „În fața ta” o puteți viziona integral aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri