Goldman Sachs își cumpără liniștea cu mulți bani. A ajuns la o înțelegere cu Malaezia

Data actualizării: Data publicării:
Leonardo DiCaprio, în rolul din „Lupul de pe Wall Street”, film despre criza financiară ce ar fi fost finanțat cu bani delapidați
Leonardo DiCaprio, în rolul din „Lupul de pe Wall Street” (2013), un film despre o fraudă financiară de proporții Foto: captură YouTube

Goldman Sachs va plăti aproape patru miliarde de dolari ca să scape de acuzații de fraudă.  Plățile vor fi făcute către Guvernul Malaeziei ca despăgubiri pentru devalizarea fondului suveran al acestei țări.

Banca americană de investiții va plăti cash 2,5 miliarde de dolari și s-a angajat să recupereze alte 1,4 miliarde din active deținute de fond.

Este o victorie pentru Malaezia, în condițiile în care cu câteva luni în urmă informațiile arătau că Goldman Sachs era dispusă să plătească doar 2 miliarde de dolari pentru a scăpa de acuzații.

Banca este acuzată ca a colaborat la decapitalizarea și furtul de bani din fondul malaezian printr-o schemă complexă care merge până la fostul prim-ministru al țării. Banii fondului suveran au fost folosiți pentru a cumpăra proprietăți de lux, opere de artă, dar și pentru a finanța filmul „Lupul de pe Wall Street”, cu Leonardo DiCaprio, culmea, un film despre... fraudă financiară.

Chiar și autoritățile americane recunosc că au fost furate 4,5 miliarde de dolari, iar Goldman Sachs nu este străină de schemele de devalizare. Pentru emisunile de obligațiuni în valoare de 6,5 miliarde de dolari în numele fondului, Goldman a încasat comisioane de 600 de milioane.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri