Grevele din Germania bagă în corzi guvernul condus de Scholz. Ce cer sindicatele 

Data publicării:
olaf scholz și un tramvai pe care scrie grevă
Partidul lui Olaf Scholz (st) s-a prăbușit în sondaje. SPD se află pe locul al treilea, cu doar 14%. Colaj foto / surese foto: Profimedia Images

Germania a fost lovită de o serie de greve de la începutul anului 2024, care sunt programate în continuare de sindicatele care cer guvernului lui Olaf Scholz salarii mai mari și condiții de muncă îmbunătățite pentru a compensa inflația ridicată și deficitul de personal din cea mai mare economie a Europei, conform Reuters.

Acțiunea industrială a vizat în principal sectorul transporturilor, afectând milioane de călători și navetiști și provocând sincope economice.

Iată o listă a acțiunilor din industrie în curs de pregătire sau desfășurate în cadrul sectorului și impactul acestora:

Lufthansa

Mai multe sindicate negociază în prezent salarii mai mari cu diferite filiale. În discuțiile privind contractele pentru personalul de la sol, sindicatul Verdi a anunțat luni greve pentru miercuri.

Sindicatul Verdi cere o creștere a salariului de 12,5% pentru 25.000 de lucrători, sau cu cel puțin 500 de euro mai mult pe lună pe o perioadă de douăsprezece luni, plus o plată unică de 3.000 de euro pentru a compensa inflația.

Sindicaliștii susțin că un cost mai ridicat al vieții și un volum mare de muncă din cauza lipsei de personal sunt suficiente motive pentru salarii mai mari.
Se așteaptă ca grevele să aibă un impact major asupra operațiunilor de zbor ale Lufthansa.

În iulie 2022, în timpul rundei anterioare de negocieri, o grevă de o zi a personalului de la sol a determinat anularea a peste 1.000 de zboruri, ceea ce a blocat aproape total traficul aerian în aeroporturile din Frankfurt și München.

Transportul public

Stațiile de autobuz și tramvai din Germania au fost blocate pe 2 februarie, perturbând milioane de navetiști și călători, deoarece 90.000 de lucrători din transportul public au fost chemați la grevă de sindicat pentru a face presiuni pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Greva a fost convocată de sindicatul Verdi în toate statele federale, cu excepția Bavariei.

„Avem o lipsă dramatică de forță de muncă în transportul public și o presiune incredibilă asupra angajaților”, a declarat vicepreședintele Verdi, Christine Behle, într-un comunicat.

Sindicatul a enumerat ca cereri reducerea programului de lucru și dreptul la concediu crescut.

Personalul din aeroporturi

Personalul de securitate de la 11 aeroporturi germane, inclusiv hub-ul global Frankfurt, a renunțat la muncă într-o grevă de 24 de ore la 1 februarie, pentru a solicita salarii mai mari.

Sindicatul a declarat că cere o creștere a salariului cu 2,80 euro pe oră și ore suplimentare mai generoase în numele a 25.000 de lucrători.

Aproape 200.000 de călători au fost afectați de peste 1.100 de anulări sau întârzieri de zboruri, a declarat asociația germană de aeroporturi ADV.

Trenuri

Mecanicii de locomotivă germani au avut una dintre cele mai lungi greve de până acum de miercuri 24 ianuarie până duminică 28 ianuarie, după ce sindicatul lor a respins cea mai recentă ofertă salarială a operatorului feroviar de stat Deutsche Bahn.

Deutsche Bahn și GDL au fost în dispută cu privire la un contract colectiv de muncă, de la începutul lunii noiembrie, sindicatul căutând o săptămână de lucru redusă pentru lucrătorii săi în schimburi, de la 38 la 35 de ore, cu salariile curente.

Greva poate cauza pagube economice în valoare de un miliard de euro, având în vedere că și alte rute de transport au fost perturbate de situația din Marea Roșie, potrivit lui Michael Groemling de la institutul economic IW Cologne.

Șoferii de camion

Aproximativ 1.500 de șoferi de camion s-au adunat în fața Porții Brandenburg din Berlin pe 19 ianuarie, perturbând traficul și logistica, pentru a face presiuni pentru mai multe investiții în infrastructura rutieră și retragerea taxelor de drum mai mari.

Fermierii

Fermierii germani au demarat luni, 8 ianuarie, o săptămână de proteste la nivel național împotriva reducerii subvențiilor, blocând drumurile cu tractoare și provocând probleme coaliției cancelarului Olaf Scholz, în timp ce aceasta se străduia să repare un dezastru bugetar.

Fermierii au susținut protestele ca răspuns la decizia guvernului de a elimina treptat o reducere fiscală pentru motorina agricolă.

„Pentru o fermă ca a mea, aș pierde aproximativ 10.000 de euro”, a spus un fermier din Bavaria, Ralf Huber. „Pentru afacerile noastre, este o catastrofă”.

O reacție a fermierilor a determinat deja coaliția lui Scholz să facă modificări neașteptate la buget cu o săptămână înainte. Dar fermierii au spus că acest lucru nu a mers suficient de departe.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri