Încasările bugetare au scăzut, cheltuielile au crescut

Data actualizării: Data publicării:
calculator peste bancnote
Foto: Agerpres

Încasări mai mici la buget în prima lună a anului. În vistieria statului au intrat în ianuarie 19,2 miliarde de lei, cu aproape 6% mai puţini bani decât în aceeaşi lună a anului trecut. Scăderea a fost cauzată de diminuarea încasărilor din TVA cu aproape 25 de procente, relatează Digi24.

La buget au intrat mai puţini bani şi din impozitul pe profit şi accize. Au crescut, însă, încasările din impozitul pe salarii și venit, ca urmare a majorărilor salariale din 2016 şi de la începutul acestui an.

Pe de altă parte, datele Ministerului de Finanţe arată că în timp ce încasările au scăzut, cheltuielile statului s-au majorat cu peste 3 procente comparativ cu ianuarie 2016.

Spre exemplu, au crescut cheltuielile cu personalul cu peste 8 procente, iar cele cu asistenţa socială au urcat cu aproape 10 la sută.

În schimb, banii alocaţi investiţiilor s-au redus cu aproximativ o treime, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cifrele începutului de an:

Veniturile bugetului general consolidat au scăzut cu 5,7 la sută, până la 19,20 miliarde lei.

Încasările din TVA au scăzut și ele cu 24,8%, până la 5,24 miliarde de lei, în timp ce accizele au înregistrat o scădere de 0,9%, la 2,47 miliarde de lei.

În cazul impozitului de profit, s-au strâns la buget 292,4 milioane lei, o scădere de 35,4 la sută.

O scădere semnificativă, de 24,9%, a fost și la impoztul pe salarii, până la 2,83 miliare de lei.

Pe de altă parte, cheltuielile bugetului general consolidat au crescut cu 3,5%, ajungând la cifra de 16,18 miliarde de lei.

Defalcat, cheltuielile de personal au ajuns la 5,16 miliarde de lei, o creștere de 8,2 la sută. O creștere puțin mai mare, de 9,5%, s-a înregistrat la aistența socială, fiind cheltuite 7,14 miliare de lei.

Cheltuielile de capital au scăzut cu 30,3%, până la 219 milioane de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri