Inflaţia a scăzut sub 10% pentru prima dată în acest an

Data publicării:
Empty grocery cart with the indicator of a falling economy. Concept of the economic crisis. Inflation. Food shortages, logistics problems.
Foto: Profimedia

Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna iulie 2023 la 9,4%, de la 10,3% în iunie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 16,24%, cele nealimentare cu 4,25%, iar serviciile cu 11,65%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate vineri. Este pentru prima dată în acrst an când rata inflației scade la o singură cifră.

În iulie comparativ cu iunie, rata inflaţiei a fost 0,15%.

„Rata inflaţiei de la începutul anului (iulie 2023 comparativ cu decembrie 2022) este 4,4%. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2023 comparativ cu luna iulie 2022 este 9,4%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2022 - iulie 2023) faţă de precedentele 12 luni (august 2021 - iulie 2022) este 13,7%”, se arată într-un comunicat INS, citat de Agerpres.

inflatie iulie 2023
Evoluția inflației. Sursă: INS

Potrivit sursei citate, indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC), indicator pentru determinarea inflaţiei la nivelul statelor membre ale UE, în luna iulie 2023 comparativ cu luna iunie 2023 este 100,15%.

Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2023 comparativ cu luna iulie 2022 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 8,9%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2022 - iulie 2023) faţă de precedentele 12 luni (august 2021 - iulie 2022) determinată pe baza IAPC este 12,1%.

BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie 

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în urcare la 7,5%, de la 7,1%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi la 4,4% pentru sfârşitul lui 2024, potrivit datelor prezentate miercuri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Conform prezentării, scenariul de bază a fost construit pe baza legislaţiei în vigoare la momentul realizării proiecţiei şi nu include impactul măsurilor de consolidare fiscală discutate recent de autorităţi. Traiectoria se plasează peste cea prezentată în Raportul asupra inflaţiei din mai, însă mai semnificativ doar la finele anului curent (+0,4 pp).

De asemenea, se menţionează incertitudini ample privind traiectoria proiectată în contextul probabilei adoptări a unor măsuri de corecţie fiscală pe partea veniturilor bugetare, cu impact direct asupra inflaţiei IPC (de exemplu, majorări ale impozitelor indirecte - TVA, accize).

Boloş: Trendul este descrescător

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a apreciat vineri că scăderea inflației la o singură cifră este „un lucru foarte, foarte bun”.

„Ăsta este un lucru foarte, foarte bun pentru România şi pentru români,  mai ales că suntem într-o perioadă destul de grea pentru ţară. Ştim bine cum evoluează deficitul bugetar şi problemele care se creează în jurul acestui lucru. Suntem foarte atenţi ca să putem continua finanţarea din fondurile europene şi, mai ales, să nu ne pierdem banii europeni şi proiectele de investiţii ce le avem în implementare”, a declarat ministrul Finanţelor vineri, după anunțul INS.

Marcel Boloş a mai spus că „trendul este descrescător” și că se aşteaptă ca inflația să scadă în continuare.

„Dacă ansambllul de politici fiscal-bugetare le gândim încât inflaţia să se ducă şi mai jos pentru toţi românii este un lucru bun”, a mai arătat Boloş.

Întrebat despre scăderea preţurilor, Boloş a afirmat că nu se poate realiza peste noapte, fiind necesară o perioadă de stabilitate.

„Astfel de probleme de stabilitate macroeconomică nu se rezolvă de pe o zi pe alta.”.

Partenerii noștri