KILOMETRUL 0. T. Stolojan: Plata contribuțiilor la sănătate pentru chirii înseamnă distrugerea cotei unice

Data publicării:
stolojan digi

Bugetul pentru 2014 „e tipic pentru stânga socialistă, bazat pe creștere de impozite și taxe”, spune Theodor Stolojan, fost prim ministru în anii 1990. În opinia sa, aceste creșteri puteau fi evitate, „dacă USL era pregătită să se întoarcă cu fața la mediul de afaceri” și să aducă o relaxare pentru acestea.

USL se ascunde în spatele acordului cu FMI pentru creșterea fiscalității”, spune Theodor Stolojan, adăugând că România nu a fost constrânsă de dezechilibre de a încheia un nou acord cu FMI, așa că autoritățile ar fi putut negocia mult mai „relaxat” cu Fondul.

România a dorit acest acord preventiv din motive de credibilitate și pentru posibilitatea de a se împrumuta la dobânzi mai bune. În plus, pentru țările care au astfel de acorduri preventive, Uniunea Europeană poate reduce cofinanțarea statelor membre pentru proiecte cu fonduri structurale de la 15% la 5%, a mai spus el.

Întrebat despre noua taxă pe construcții speciale impusă firmelor, așa-numita „taxă pe stâlp”, Theodor Stolojan a spus: „Problema nu e că am introdus acum un impozit, deși de deranjant, pentru că mediul de afaceri nu a fost consultat, ci că nu avem viziune asupra strategiei fiscale”.

I-am pus pe oamenii care închiriază locuințe să plătească contribuții la sănătate. De ce nu îi punem să plătească astfel de contribuții și pe cei care cumpără acțiuni sau investesc în obligațiuni de stat? Distrugem coerența unui sistem fiscal. Această contribuție înseamnă distrugerea cotei unice”, a arătat europarlamentarul.

Deși economia României este pe creștere, încasările la buget sunt prea mici, din cauza evaziunii fiscale, astfel că, în vederea negocierilor cu FMI, au fost decise noi taxe, printre care creșterea accizei la benzină cu șapte eurocenți și „taxa pe stâlp”. În opinia lui Theodor Stolojan, aceste măsuri au fost luate „pe picior”.

Europarlamentarul admite că tot „pe picior” a fost decisă și scăderea salariilor bugetarilor cu 25%, nediferențiat, în 2010, când PDL era la guvernare, dar în acel moment situația economică a României era mult mai dificilă decât în prezent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri