La ce trucuri apelează românii când merg la cumpărături ca să economisească bani: „Nu mai luăm ca înainte”

Data publicării:
oameni cu pungi de cumparaturi
Scumpirile din ultimii ani i-au făcut pe români să fie mai calculați atunci când merg la magazin. FOTO: Shutterstock

De frica scumpirilor, românii scurtează lista de cumpărături și vânează reducerile. Coșul de cumpărături conține acum doar cinci produse și acelea atent alese, cu două mai puțin decât în urmă cu trei ani, potrivit unei analize retailzoom. Față de 2021, plătim cu 30% în plus per vizită la magazin.

- „Toate sunt scumpe. Vrei să iei câte ceva și nu știi ce să iei. Mă uit prima dată la preț și pe urmă.”

Scumpirile din ultimii ani i-au făcut pe români să fie mai calculați atunci când merg la magazin

Scumpirile din ultimii ani i-au făcut pe români să fie mai calculați atunci când merg la magazin. Coșul de cumpărături este mai ușor acum. Conține doar cinci produse de bază, cu două mai puține decât în urmă cu trei ani.

- „Nu mai cumpărăm cum cumpăram înainte, carne multă... economisim. Încercăm să gătim cât pentru familie, nici în plus, nici în minus.”

- „Acum doi, trei ani luai un coș cu 300-400 de lei, și acum dacă e pe un sfert sau jumătate, maximum.”

Alimentele s-au scumpit, în medie, cu 14 procente, produsele de igienă cu 16%, iar produsele de curățat costă cu 15% mai mult. O familie cu doi copii cheltuie lunar pe cumpărăturile casei peste 2.400 de lei.

Radu Ciobanu - profesor economie: „Creșterea prețurilor este mai mare decât creșterea salariilor și veniturilor, de asta am ajuns în această situație și, din păcate, și anul acesta inflația este estimată relativ ridicată față de alte state europene. Asta ne va afecta și mai mult puterea de cumpărare, pentru că nici nu vom avea parte de creșteri de salarii, mai ales în privat.”

La începutul anului, inflația a fost de 7,41%, în creștere cu aproape un punct procentual față de finalul anului trecut.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri