Legea insolvenţei, modificată. Oamenii de afaceri contestă timpul în care o firmă poate fi reorganizată

Data publicării:
infiintari firme - captura

Ceea ce reclamă oamenii de afaceri este tocmai timpul mult prea scurt în care o firmă poate sta în insolvenţă.

Dacă este una ca Hidroelectrica, o să spună că s-a putut, e un caz special, curge apa și se generează energie. Insolvența într un domeniu comercial, medical, de explorare minieră, nu știu dacă poate fi realizată într-un an”, spune Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.

Trei ani să ții o companie care nu plătește nici taxe, nimic nu e de suportat pentru o economie”, susține Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism.

În plus, noul administrator al firmei va fi ales de judecător, şi nu de creditor, adică de cel care are de recuperat mai mulţi bani.

Am o întreprindere din sectorul alimentar, din industria lemnului și una din siderurgie, de unde știe judecătorul sindic pe cine să aleagă ca să fie un profesionist?”, afirmă secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.

Se vor supune noii legi şi societăţile de stat. Dacă nu îşi vor plăti datoriile curente, cum sunt de exemplu cele la gaze, în perioada în care sunt în reorganizare, vor fi executate silit.

Noi am decis să intre pentru că trebuie să existe și presiunea asupra lor să se eficientizeze”, adaugă Maria Grapini.

Firmele au intrat în insolvență tocmai ca să nu își mai plătească datoriile. Zeci de firme care le-au fost clienți, consultanți, s-au trezit că au pierdut sume foarte mari de bani”, spune Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului pentru IMM-uri.

La sfârşitul lunii iunie, peste 12.700 de companii se aflau în insolvenţă, în scădere cu 10 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Coface. Codul Insolvenţei s-ar putea aplica din luna noiembrie, spun autorităţile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri