Legendara companie americană de armament Colt a intrat în insolvență

Data publicării:
pistoale colt

Colt, compania de armament care, pe lângă celebrele sale pistoale, produce carabina M4 şi puşca M16, a încercat până în ultimul moment să evite intrarea în insolvenţă. Însă datoriile de jumătate de miliard de dolari, în mare parte acumulate în ultimul deceniu, sunt imposibil de achitat având în vedere starea actuală a companiei. Colt dă vina pe scăderea cererii de armament atât dinspre clienţii civili, cât şi dinspre cei militari. Dar, în acelaşi timp, în cei 179 de ani de existenţă, nu a avut niciodată o strategie clară de vânzări.

Compania, sau mai bine zis prima companie, a fost înfiinţată în 1836 de Samuel Colt, inventatorul unui revolver al cărui butoiaş se învârtea automat după fiecare foc tras. Şase ani mai târziu, din cauza cererii scăzute pentru noua armă, Colt declară falimentul firmei. Nu se dă însă bătut. Reînfiinţează compania, iar în 1846 primeşte o primă comandă de 1.000 de pistoale.

În 1873, urmaşii lui Colt lansează pistolul Peacemaker, supranumit arma care a câştigat Vestul Sălbatic.

Cea mai bună perioadă pentru companie este al Doilea Război Mondial, când ajunge să aibă peste 15.000 de angajaţi. Apoi, Colt câştigă contracte mari şi în timpul războiului din Vietnam.

Dar din anii '70 apar din nou probleme. Ca toţi producătorii americani de armament, Colt devine o companie leneşă. În cele din urmă pierde atât contractul de livrare a pistoalelor pentru Infanteria Statele Unite, câştigat de italienii de la Beretta, cât şi contractul pentru puştile M16, primit în 1988 de compania belgiană Herstal.

Sfârşitul Războiului Rece găseşte Colt în pragul falimentului. Salvarea de moment vine în 1994, când Donald Zilkha devine noul patron. Urmaşul unei familii bogate de imigranţi irakieni, Zilkha îşi propune să recâştige contractul pentru puştile M16, prin preluarea companiei belgiene care l-a obţinut în 1988. Dar, când aude de planul celor de la Colt, guvernul belgian decide să naţionalizeze Herstal decât să lase compania pe mâna americanilor.

În 2002, Colt se sparge în două companii, una militară şi una, mult mai slabă, de vânzare a armelor către civili. În vreme ce vânzările diviziei militare cresc dezamăgitor de puţin în timpul războaielor din Irak şi Afganistan, divizia civilă, cu o reţea de distribuţie aproape inexistentă, ratează creşterea vânzărilor de arme de sosirea lui Barack Obama la Casa Albă. Zvonul că Obama ar putea limita vânzările de armament a făcut ca cererea să explodeze. Însă pistoalele Colt erau greu de găsit în magazine.

În cele din urmă Colt redevine o singură companie, însă fuziunea din 2012 nu face decât să pună la comun datoriile acumulate în anii în care cele două divizii au fost separate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri