Ministrul Finanțelor: Agenția Moody's a menţinut ratingul de ţară pentru România

Data actualizării: Data publicării:
ministrul Finanțelor, Florin Cîțu gesticulează, cu masca pe față, la Guvern
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu Foto: InquamPhotos /Octav Ganea

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat miercuri că agenţia de rating Moody's a menţinut ratingul de ţară pentru România în evaluarea pe care a făcut-o. Raportul Moody's spune foarte clar că „menţinerea ratingului de ţară în viitor depinde foarte mult de continuitatea acestor politice responsabile implementate de Guvern în anul 2020”, a precizat ministrul.

„În această perioadă, toate cele trei agenţii de rating, Moody's, Fitch şi Standard and Poor's, fac o evaluare a ratingului de ţară pentru România. Prima dintre cele trei a fost Moody's, care a menţinut ratingul de ţară pentru România. În raportul de evaluare se spune foarte clar că Guvernul a reuşit să câştige încrederea atât a pieţelor financiare, cât şi a agenţiilor de rating prin măsurile pe care le-a luat. Bineînţeles că a fost o discuţie prezentată despre ce se întâmplă cu punctul de pensie şi au apreciat decizia luată de acest Guvern, dar, cel mai important, în finalul raportului se spune foarte clar că menţinerea ratingului de ţară în viitor depinde foarte mult de continuitatea acestor politici responsabile implementate de Guvern în anul 2020. Urmează agenţia de rating Fitch şi după aceea S&P, bineînţeles, aşa cum am spus de fiecare dată, suntem în discuţii... suntem foarte transparenţi”, a declarat miercuri Florin Cîţu, în cadrul şedinţei de guvern, potrivit Agerpres.

Ministrul Finanţelor a mai precizat că la rectificarea bugetară care va fi prezentată la începutul lunii noiembrie vor exista „o evaluare a situaţiei financiare şi estimări pentru perioada următoare”.

Florin Cîțu: Încasări mai mari la buget decât anul trecut

Întrebat de premier despre faptul că în lunile august şi septembrie s-au înregistrat încasări mai mari faţă de anul trecut, Cîţu a precizat: „Sunt două luni consecutive - august şi septembrie - în care încasările la bugetul României au fost mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut”.

„Evoluţia deficitului bugetar este în estimările pe care le-am avut, dar ceea ce este foarte important - anul acesta, jumătate din deficitul bugetar după nouă luni de zile este legat direct de măsurile pe care le-am luat pentru a susţine economia acestei perioade de criză. Deci, cheltuielile pentru sistemul de sănătate, măsurile fiscale pe care le-am luat sunt aproape 16 miliarde de lei care au rămas la companii şi aşa mai departe. Să ştiţi că şi luna octombrie, nu avem datele finale, dar şi luna octombrie arată o încasare mai bună a veniturilor faţă de octombrie anul trecut. Nu suntem încă la final, dar cam aşa se prognozează... Ar fi a treia lună consecutivă cu venituri mai mari decât în 2019, asta în condiţiile în care am redus taxele anul acesta, am eliminat toate taxele introduse de guvernul precedent, guvernul socialist, dacă ţineţi minte, supraimpozitarea contractelor part-time, supraacciza şi întreaga Ordonanţă 114. Şi tot în aceste condiţii am reuşit să încasăm mai bine la buget în aceste luni, ceea ce înseamnă că măsurile pe care le-am luat au avut un efect benefic în economie”, a mai declarat ministrul.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...