Mugur Isărescu: Dacă am fi lăsat cursul liber, probabil că euro s-ar fi apropiat de 5 lei

Data publicării:
isarescu -Mediafax Foto-Catalin Abagiu

Oficialii Băncii Naţionale a României fac tot posibilul pentru a-i descuraja pe români să se mai împrumute în euro, îngrijoraţi de creşterea numărului restanţierilor. În iunie, peste 740.000 de români întârziaseră mai mult de o lună cu plata creditelor, majoritatea în euro. Situaţia s-a înrăutăţit în ultimii cinci ani, în contextul crizei economice. Sumele restante au crescut de aproape 15 ori, în timp ce numărul restanţierilor s-a dublat.

Noi vom face tot ce este posibil ca să nu mai existe această temere, să venim cu dobânda la lei, în apropierea dobânzii în valută”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Tonul ieftinirii împrumuturilor în lei a fost dat deja de BNR în urmă cu două zile, prin reducerea dobânzii de politică monetară la 4,5% pe an. Acum mingea este în terenul băncilor - ar trebui să taie din dobânzile la creditele în monedă naţională, mai scumpe cu o treime faţă de cele în euro. Acesta a fost de altfel şi motivul pentru care românii s-au împrumutat masiv în valută, în ultimii ani. Însă chiar şi o dobândă mai mică are un preţ.

„La costul vizibil al unui credit în valută, trebuie adăugat costul invizibil, incert dar existent al cursului valutar. Nu lăsăm cursul să se ducă în bălării. Dacă am fi lăsat un curs total liber, probabil că mișcarea lui s-ar fi dus între 4 și 5 lei”, a adăugat guvernatorul Băncii Centrale.

Intervenţiile Băncii Naţionale pe piaţa valutară s-au văzut şi în avansul de 0,7% pe care leul l-a câştigat în faţa monedei europene după primele şapte luni. Este cea mai mare creştere faţă de euro din toată regiunea, potrivit specialiştilor.

Cresc restanţele la bănci

iunie 2008: 702,91 milioane lei - 392.836 persoane

iunie 2013: 10,40 miliarde lei - 740.180 persoane

Sursa: BNR

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri