O treime din bancomatele din România funcționează cu Windows XP, sistem de operare care expiră pe 8 aprilie

Data publicării:
bancomat

Meniul unui bancomat, adică întrebările și opțiunile care apar pe ecranul său, rulează de fapt în interiorul unor sisteme de operare cât se poate de familiare. 95% dintre bancomatele lumii folosesc Windows XP, iar această proporție se păstrează și în România. Există însă o problemă. În mai puțin de o lună, Microsoft va retrage suportul tehnic pentru XP. Bătrânul sistem de operare nu va mai primi actualizări de securitate, iar toate aparatele care îl folosesc vor fi în pericol în fața hackerilor.

„Utilizatorii de Windows XP astăzi sunt în fața unor potențiale riscuri de securitate, de conformanță și de costuri mari de întreținere a platformelor învechite”, afirmă Todi Pruteanu, director de strategie Microsoft.

Băncile au deocamdată un ușor avantaj. Deși mai toate bancomatele funcționează cu Windows XP, două treimi sunt dotate cu așa numita versiune embedded. Spre deosebire de versiunea comercială, versiunea embedded va continua să primească update-uri până în 2016. Însă restul de o treime dintre bancomate sunt dotate cu versiuni de XP care expiră pe 8 aprilie. Așadar, o treime dintre bancomatele din România ar putea fi în pericol de luna viitoare.

„De exemplu, un utilizator descoperă o vulnerabilitate pe care o poate folosi să facă bancomatul să scuipe bani sau să-și anuleze tranzacția după ce a primit banii și așa să apară tranzacția ca neavând loc. Posibilitățile sunt nenumărate, depinde cât de adânc intri în sistemul de operare”, explică Bogdan Botezatu, expert ameninţări informatice la Bitdefender.

Asociația Română a Băncilor susține însă că riscuri au existat dintotdeauna, iar băncile au știut cum să le gestioneze.

Pornind de la principiul că orice a fost securizat de un om va fi la un moment dat compromis de un altul şi că nu există aplicaţia perfectă şi 100% sigură (...), fiecare instituţie de credit va putea menţine în limitele asumate un nivel de risc operaţional pentru reţelele de ATM-uri proprii”, susține Răzvan Grigorescu, preşedintele Comisiei de Securitate IT&C din cadrul Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Dacă nu vor dori să își asume riscurile unor bancomate dotate cu un sistem de operare expirat, băncile vor trebui să își asume cheltuielile trecerii pe un sistem mai modern.

„Pe modele de bancomate mai vechi trebuia făcută și o investiție hardware, pentru că nu suportă Windows 7”, afirmă Ştefan Militaru, director service ATM Servus.

Un bancomat la mâna a doua costă între 2.500 și 6.000 de euro. Băncile preferă să cumpere bancomate noi, care pot ajunge și la 10.000 de euro și care pot funcționa fără probleme cel puțin un deceniu. Pensionarea Windows XP de către Microsoft va pune la cheltuială băncile din România, iar aceste cheltuieli s-ar putea ridica la câteva zeci de milioane de dolari în următorii ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri