Operațiunile Danone și Carlsberg din Rusia au fost puse sub "managementul temporar" al statului

Data publicării:
Baltika Brewery
Linie de producție Baltika Brewery. Sursa foto: Profimedia Images

Rusia a preluat controlul subsidiarelor locale ale producătorului de lactate Danone și ale producătorului de bere Carlsberg, informează BBC.

Companiile au fost pus sub "managementul temporar" al statului rus, printr-un nou ordin semnat de președintele Vladimir Putin.

Moscova a introdus la începutul anului modalități care îi permit să preia activele companiilor din țări "neprietenoase", după ce mai multe corporații și-au suspendat activitățile în Rusia ca urmare a invaziei din Ucraina din februarie 2022.

Ordinul de duminică trece acțiunile Danone Rusia și ale companiei de îmbuteliere Baltika Breweries, deținută de Carlsberg, sub controlul agenției de stat Rosimushchestvo.

Producătorul de lactate francez Danone, care a început procesul de vânzare a operațiunilor din Rusia în octombrie 2022, a anunțat că "verifică situația". Compania a adăugat că "este pregătită să ia toate măsurile necesare ca să-și protejeze drepturile de acționar în cadrul Danone Rusia și continuarea operațiunilor".

Carlsberg a anunțat că "nu a primit nicio informare oficială din partea autorităților rusești legate de decretul prezidențial și consecințele acestuia asupra Baltika Breweries".

Producătorul danez de bere a anunțat totodată că a încheiat "un proces complex" de separare a subsidiarei rusești de restul companiei. Luna trecută, Carlsberg a semnat un acord de vânzare a companiei Baltika Breweries, însă nu a încheiat tranzacția. "După acest decret, perspectiva vânzării este nesigură", a adăugat Carlsberg.

În luna aprilie, Putin a semnat un ordin prin care Rusia putea prelua controlul temporar asupra activelor străine, după acțiunile întreprinse de SUA și alte țări, despre care Rusia a spus că sunt "neprietenoase și contrare dreptului internațional".

Totodată, în aprilie, Putin a anunțat că subsidiarele rusești ale companiilor de energie Uniper (Germania) și Fortum (Finlanda) au fost aduse sub controlul statului.

Subsidiara Danone din Rusia angajează 8.000 de oameni și reprezintă cel mai mare producător de lactate din țară. Baltika Breweries îmbuteliază unele dintre cele mai cunoscute beri din Rusia și deține 8 unități unde lucrează 8.400 de angajați.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri