Programul guvernamental de sprijin pentru marile companii, operațional în trei săptămâni

Data actualizării: Data publicării:
citu-conferinta-premier-desemnat-inquam-calin
FOTO: INQUAM PHOTOS - George Călin

Marile companii vor fi sprijinite de stat pentru a face față crizei provocate de pandemia de coronavirus, după modelul IMM-urilor, iar acest ajutor ar putea veni în trei săptămâni, maximum o lună. Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat joi seara, după ședința de guvern, că a fost aprobat memorandumul pentru acest program de susținere a marilor companii, iar plafonul se ridică la 8 miliarde de lei.

Florin Cîțu a arătat că sunt trei paliere mari pe care se poate merge pentru ajutarea marilor companii. 

Astfel, companiile pot beneficia de o garanţie în numele şi în contul statului, care să acopere în proporţie de maximum 90% necesarul de garantare pentru credite noi şi credite acordate de către bănci comerciale pentru realizarea investiţiilor şi/sau pentru susţinerea activităţii curente.

Citiți și:  Florin Cîțu: Statul ar putea intra în acționariatul unor firme private pentru a le ajuta

O a doua măsură constă în acordarea de finanţări, cu titlu de ajutor de stat, pentru compania afectată de pandemie, dacă vrea să realizeze investiții sau pentru susţinerea activităţilor curente.

O a treia posibilitate este  acordarea de „produse cu componentă de minimis”, de pildă compensarea dobânzii la credite în derulare, subvenţionarea dobânzilor la credite noi şi plafoane de garantare cu componentă de minimis pentru creditele de capital de lucru acordate de băncile comerciale. „Şi aici avem o subvenţionare a dobânzii exact ca în sistemul minimis”, a spus Florin Cîţu.

Potrivit ministrului, plafonul pentru marile companii este de 8 miliarde de lei, cu un efect de multiplicare de aproape 28 de miliarde de lei în economie.

Cine sunt beneficiarii acestor produse?

Sunt persoanele juridice de drept privat înfiinţate în baza Legii societăţilor nr. 31/1990 republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

Sunt companiile care se încadrează în categoria IMM, dar care au cifră de afaceri peste 20 de milioane de lei în anul 2019 sau se încadrează în categoria întreprinderilor mari, dar și companii care sunt întreprinderi afiliate sau parteneri şi care au peste 250 de angajaţi.

„Din punctul nostru de vedere, credem că notificarea Comisiei şi tot ce alte proceduri mai avem de făcut local, programul o să fie operaţional în 3 săptămâni, maximum o lună de zile”, a arătat Florin Cîțu.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri