România face primi pași către implementarea 5G

Data publicării:
digi mobil 5g

Strategia Naţională pentru 5G ar putea să intre în consultare publică până la finalul lunii viitoare, iar până la sfârşitul acestui an documentul va fi adoptat în Guvern, au spus joi oficiali ai Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). 



"De ce o Strategie Naţională pentru 5G? Pentru că este nevoie de o planificare strategică pentru viitor. 5G nu va însemna un impact doar pentru această industrie, ci pentru toate domeniile economice şi toate aspectele de zi cu zi, de la utilităţi publice, transporturi, sănătate, educaţie, agricultură etc. Realizarea acestei strategii va fi şi o dovadă de seriozitate a administraţiei româneşti şi o predictibilitate pentru a încuraja investiţiile în mod direct în telecom şi în domeniile impactate indirect. Noi previzionăm că undeva la finalul lunii viitoare vom putea ieşi spre o consultare publică cu un document de Strategie Naţională pe 5G şi ulterior, în a doua parte a lunii noiembrie, să încheiem dezbaterea publică şi să preluăm observaţii şi propuneri. Până la finalul anului, sperăm să finalizăm Strategia prin adoptare în Guvern, cu ajutorul colegilor noştri de la Ministerul Comunicaţiilor", a afirmat , joi, în cadrul Forumului "Smart Transformation", Eduard Lovin, vicepreşedinte ANCOM, potrivit Agerpres.ro.

În viziunea vicepreşedintelui ANCOM, România lucrează pentru "Smart Transformation", dar mai sunt etape de parcurs până la finalizarea unei astfel de strategii. 

"România îşi doreşte acea smart transformation, dar mai sunt mulţi paşi de făcut. Telecomul reprezintă pentru economie şi pentru societatea modernă cam ceea ce reprezintă sistemul nervos pentru organismul uman. Piaţa comunicaţiilor a ţinut în permanenţă pasul cu cele mai avansate ţări din întreaga lume. Pe piaţa din România vedem un cumul de factori, o combinaţie ideală între inovaţie, preţuri mici, o calitate foarte bună a serviciilor şi o profitabilitate pentru operatori, furnizori de reţele şi servicii. Şi din punct de vedere al reglementării, ANCOM participă activ în Grupul de lucru pentru smart city iniţiat de Ministerul Comunicaţiilor şi coordonează tehnic acea Strategie pentru 5G", a spus oficialul.

Documentele necesare pentru licitația privind frecvențele destinate tehnologiei 5G ar trebui să fie finalizată până în iulie 2019, iar licitația de spectru va fi încheiată cel mai târziu în decembrie 2019, conform unui anunț anterior al ANCOM.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri