România primește 288 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru investiții în energie

Data actualizării: Data publicării:
teancuri bancnote euro
Teancuri de bancnote euro. Foto: GettyImages

Ministerul Fondurilor Europene a anunțat, joi, că România primește de la Comisia Europeană 288 de milioane de euro sub formă de sprijin financiar nerambursabil, iar această prefinanțare va contribui la accelerarea punerii în aplicare a măsurilor cheie, investiții și reforme incluse în noul capitol REPowerEU. CE face plăți și către Belgia, Croația, Cipru, Finlanda, Grecia, Italia, Letonia și Spania în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, potrivit unui comunicat transmis de instituție. 

„România primeşte cu titlu de prefinanţare suma de 288 milioane de euro din partea Comisiei Europene. Această prefinanţare va contribui la accelerarea punerii în aplicare a măsurilor-cheie, investiţii şi reforme incluse în noul capitol REPowerEU”, precizează Ministerul, într-un comunicat

„Această sumă, care va fi încasată de România în câteva zile, reprezintă o confirmare a eforturilor noastre constante de a construi o Românie mai modernă, mai curată şi aliniată la standardele contemporane. Asta înseamnă, evident, şi o Românie capabilă să răspundă rapid noilor provocări globale, iar cu sprijinul prefinanţării din partea Comisiei Europene, vom accelera punerea în aplicare a investiţiilor cheie din RePowerEU”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. 

Comisia Europeană a plătit joi prefinanțarea REPowerEU și Belgiei, Croației, Ciprului, Finlandei, Greciei, Italiei, Letoniei și Spaniei în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.

„Astăzi, 25 ianuarie, Comisia Europeană a plătit următoarele sume cu titlu de prefinanțare legate de fondurile REPowerEU în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR): 145,1 milioane de euro Belgiei și 585,1 milioane de euro Croației, sub formă de granturi și împrumuturi; 20,9 milioane de euro Ciprului, 25,4 milioane de euro Finlandei, 158,7 milioane de euro Greciei, 551,2 milioane de euro Italiei, 26,9 milioane de euro Letoniei, 288 de milioane de euro României, sub formă de granturi și 340 de milioane de euro Spaniei, sub formă de împrumuturi”, potrivit  site-ului oficial al Comisiei Europene. 

Aceste prefinanțări vor contribui la accelerarea punerii în aplicare a principalelor măsuri de investiții și de reformă prezentate în fiecare capitol privind REPowerEU. Se va accelera astfel realizarea obiectivelor planului REPowerEU de economisire a energiei, de producere de energie curată și de diversificare a aprovizionării cu energie, cu scopul de a face Europa independentă de combustibilii fosili rusești în urma invadării Ucrainei de către Rusia, mai precizează instituția. 

Prefinanțarea, plătită în una sau două etape, reprezintă până la 20% din fondurile suplimentare solicitate pentru finanțarea capitolului privind REPowerEU al fiecărei țări. În cazul în care prefinanțarea este plătită în două etape, a doua parte trebuie plătită în termen de 12 luni de la plata primei părți. 

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...