Românii cu economii, chemaţi pe Bursă

Data publicării:
bursa

Companiile din România listate la Bursa şi-ar dori ca românii cu bani sa auda cât mai tare clopoţelul bursier pentru a investi în acţiuni. Acum, doar 30.000 de investitori vând şi cumpară acţiuni.

„În România nu există cultură investiţională. Oamenii îşi păstrează banii în casă sau îi depozitează la bancă,” spune Raluca Ganea, preşedinte Clubul Investitorilor.

Investitorii spun că, în acest moment, cei care îşi ţin economiile în bancă mai mult împrumută instituţiile de credit decât câştigă ceva, dacă ne gândim la dobânzile de cel mult trei procente.

Marian Vlasceanu, investitor: „Domnule, oamenii au bani. Populaţia României are sume foarte mari acumulate în bănci, dar nu le pun la treabă. 1-2% pe an înseamnă o nimica toată.”

Românii ţin acum în bănci echivalentul a peste 32 de miliarde de euro. Dacă cel puţin 10% din aceşti bani ar fi investiţi pe bursă, unde câştigurile pot depăşi 20 de procente anual, companiile ar avea mai mulţi bani de la investitori, iar economia ar creşte mult mai repede spun specialiştii.

Claudia Lazar, investitor: „Anul trecut randamentul a fost de 27% numai pe bursa din România. am început cu 40.000 de lei. Aceasta a fost suma cu care am intrat eu pe bursă.”

Virgil Harabagiu, investitor: „Fiecare de cât este dispus să se lipsească o perioadă de timp. Şi o perioadă de timp mai lungă, nu vorbim de câteva luni.”

Liviu investeşte pe bursă de la 15 ani, împreună cu tatăl său şi spune că îşi plasează banii doar în companii sigure: bănci, companii petroliere sau farmaceutice.

Liviu Micu, investitor: „Mi-a plăcut de când eram mic să am bani economisiţi. Mi-am dezvoltat portofoliul astfel încât azi a ajuns la câteva zeci de mii de acţiuni.”

Investitor: „Exact cum spune americanul: Nu îţi ţine toate ouăle într-un singur coş!”

Investitorii cu experienţă spun ca pentru început pot fi investite pe bursă măcar 30% din economii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri