Românii vor plăti mai puțin pentru gaze

Data publicării:
aragaz gaze ochi de aragaz flacara - GettyImages - 11 sept 15

Preţul gazului urmează cotaţiei petrolului cu o întârziere de până la nouă luni. Aşa că anul viitor ne-am putea aştepta la oprirea calendarului de scumpire a gazelor. Când a fost impus României acest calendar, condiţia era ca gazele plătite de consumatori să ajungă la acelaşi preţ cu cele din import. Însă, gazele din Rusia s-au ieftinit până la 220 de dolari mia de metri cubi.

Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE: „Ne aşteptăm ca pe perioada mai caldă a anului preţurile să scadă sub această valoare. Practic să ajungem sub o valoare sau în jurul a 200 sau chiar sub 200 de dolari, foarte aproape de preţul consumatorilor casnici care este la nivel de 170. Noi vom solicita o finalizare timpurie a procesului de liberalizare.”

Deşi petrolul ieftin a tras în jos preţul metanului, scăderea cu 50% a cotaţiilor internaţionale într-un singur an se vede în încasările statului.

În prima jumătate a anului, taxele pentru resursele din subsolul României au fost de doar jumătate de miliard de lei. Dacă trendul va continua, încasările la finalul anului vor fi mult mai mici decât anul trecut.

Din redevenţele pentru petrol deja se vede o scădere de peste 34% faţă de prima jumătate a anului trecut, atunci când cotaţia ţiţeiului era peste 100 de dolari pe baril. Reprezentanţii Guvernului nu sunt însă îngrijoraţi.

Andrei Gerea, ministrul Energiei: „România nu mai deţine rezerve de petrol apreciabile. Rezervele noastre sunt în zona de gaz. Nu este o tragedie scăderea pentru România a preţului petrolului. Ba din contra, aş putea spune că se compensează pe deplin cu creşterea consumului.”

Folosim energie multă pentru a produce PIB puţin”, spune Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.

Astfel, resursele se consumă, statul încasează tot mai puţin, iar creşterea economică pe baza acestor resurse este nesemnificativă.

Cât încasează statul din redevenţe

2011: 989 mil lei

2012: 1,19 mld lei

2013: 1,22 mld lei

2014: 1,38 mld lei

2015: 576 milioane lei (primele 6 luni)

Scădere de 34% pentru încasările din petrol

2014: 252 mil lei

2015: 165,7 mil lei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri