Galerie Foto China sapă un puț la fel de adânc ca Groapa Marianelor

Data publicării:
china sapa un put adanc de 10.000 de metri
Forajul, care a început pe 30 mai 2023 în deşertul Taklamakan, ar urma să atingă o adâncime finală de 11.100 de metri. FOTO: Profimedia Images

China a realizat luni progrese semnificative în explorarea petrolului şi gazelor prin forarea primului puţ vertical de 10.000 de metri din Asia, situat în bazinul Tarim, în regiunea Xinjiang, situată în vestul gigantului asiatic, informează EFE, citată de Agerpres.

Forajul, care a început pe 30 mai 2023 în deşertul Taklamakan, ar urma să atingă o adâncime finală de 11.100 de metri. FOTO: Profimedia Images
Forajul, care a început pe 30 mai 2023 în deşertul Taklamakan, ar urma să atingă o adâncime finală de 11.100 de metri. FOTO: Profimedia Images

Puţul, cunoscut sub numele de Shenditake 1, face parte dintr-un proiect care îşi propune să exploreze structura internă şi formarea rezervoarelor de petrol şi gaze la mare adâncime, a informat luni agenţia de presă Xinhua.

Forajul, care a început pe 30 mai 2023 în deşertul Taklamakan, ar urma să atingă o adâncime finală de 11.100 de metri.

Situat între munţii Tianshan şi Kunlun, bazinul Tarim este una dintre zonele cel mai dificil de explorat din cauza reliefului accidentat şi a condiţiilor subterane complicate, scrie Xinhua.

„De la forarea la 6.000 de metri până la 10.000 de metri, industria petrolieră din China a trecut prin aproape 50 de ani de practică dificilă”, a declarat Wang Chunsheng, expert senior la Tarim Oilfield Company.

La proiect au fost folosite o instalaţie de foraj automată de 12.000 de metri, prima de acest fel din lume, şi circa 200 de tipuri de unelte pentru a asigura forarea în condiţii extreme.

„Puţul Shenditake 1 a depăşit 10.000 de metri, ceea ce este la fel de important ca aterizarea lui Chang'e pe Lună şi scufundarea Jiaolong în mare”, a subliniat Jia Chengzao, membru al Academiei Chineze de Ştiinţe care a lucrat în Bazinul Tarim timp de 13 ani.

Dezvoltarea propriei tehnologii în industria petrolului şi gazelor este o prioritate pentru China

Dezvoltarea propriei tehnologii în industria petrolului şi gazelor este o prioritate pentru China, deoarece ţara urmăreşte să-şi sporească independenţa energetică.

Acest proiect face parte din eforturile Chinei de a-şi îmbunătăţi capacitatea de explorare şi cunoaştere a subsolului.

Rezultatele acestui foraj sunt de aşteptat să furnizeze informaţii valoroase despre geologia şi resursele naturale ale regiunii, precum şi progrese ştiinţifice în înţelegerea fenomenelor geologice şi a istoriei Pământului.

Până la apariţia Shenditake 1, cel mai adânc puţ terestru din Asia a fost cea realizat de compania petrolieră de stat chineză Sinopec, tot în zona bazinului Tarim, care a atins o adâncime de 8.937,77 metri.

Însă recordul absolut de adâncime este deţinut de puţul Kola, din nord-vestul Rusiei, care la finalizarea forajului în 1992 ajunsese la 12.262 de metri.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri