Rusia restricționează, din nou, mișcările de capital pentru a opri deprecierea rublei. Decretul e semnat de președintele Putin

Data publicării:
International forum "Russian Energy Week" in the Central Exhibition Hall "Manege".
Sursa foto: Profimedia Images

Rusia a decis să reimpună restricții asupra mișcărilor de capital pentru a ține rubla sub control. Decretul semnat de președintele Vladimir Putin prevede o serie de restricții pentru firmele exportatoare. Numele acestora e ținut secret, transmit Reuters și Bloomberg.

Rubla s-a apreciat, joi, cu peste 3%, după ce autorităţile au anunţat că se reintroduc restricţiile asupra mişcărilor de capital pentru o serie de firme exportatoare. Conform decretului semnat de preşedintele Vladimir Putin, 43 de exportatori ai ţării, inclusiv principalii producători de petrol, trebuie să vândă pe piaţa valutară internă sumele obţinute din exporturi, pentru a opri deprecierea rublei.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, care a dus la deprecierea semnificativă a rublei, Moscova a impus cerinţe similare, dar apoi le-a ridicat când moneda naţională s-a redresat.

Inflație ridicată și sume mari de bani pentru sprijinirea invaziei

În ultimele luni, rubla s-a depreciat din nou, pe fondul inflaţiei ridicate, în contextul costurilor masive pentru finanţarea războiului din Ucraina.

Banca Centrală a Rusiei a majorat de urgenţă rata dobânzii în august, apoi în septembrie, dar nu a reuşit să oprească declinul rublei. În 14 august, rubla s-a depreciat din nou, trecând de pragul de 100 de ruble pentru un dolar, pentru prima dată în ultimele 17 luni, pe fondul cererii solide de valută şi diminuării balanţei comerciale a Rusiei.

Joi dimineaţă, rubla s-a apreciat cu 3,1% în raport cu moneda americană, până la un curs de 97,14 ruble/dolar, după ce mai devreme atinsese 96,455, cel mai ridicat nivel din 27 septembrie.

"Principalul scop al acestor măsuri îl reprezintă crearea de condiţii pe termen lung pentru sporirea transparenţei şi predictibilităţii pe piaţa valutară şi reducerea speculaţiilor valutare", a afirmat prim vicepremierul Andrey Belousov.

Companiile din Rusia, obligate să se conformeze

Autorităţile vor stabili volumele şi alte detalii ale mecanismului obligatoriu de vânzare, unele companii fiind obligate să raporteze autorităţilor tranzacţiile lor.

"Faptul că Guvernul şi Banca Centrală a Rusiei văd necesitatea unor achiziţii şi vânzări masive coordonate de valută sugerează deteriorarea pieţei valutare locale, care are prea puţine lichidităţi şi nu poate funcţiona fără reglementări. Probabil măsurile nu vor reduce presiunile pe termen lung, dar ar putea creşte furnizarea de valută în următoarea perioadă", a apreciat Alexander Isakov, analist la Bloomberg Economics.

Executivul a luat în considerare reimpunerea restricţiilor asupra mişcărilor de capital în august, dar a revenit asupra deciziei după presiunile făcute de Banca Centrală a Rusiei.

Editor : C.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri