Salarii „decente” la stat: 20.000 de euro pe lună

Data publicării:
Bancnote lei agerpres 7699904

La umbra profiturilor uriaşe făcute dintr-o resursă care aparţine, cel puţin teoretic, tuturor românilor, directorii companiilor de stat din domeniul gazelor naturale îşi aprobă salarii impresionante.

La Romgaz de exemplu, directorul general Virgil Metea câştigă peste un milion de lei anual numai din salariul la stat, adică 20.000 de euro pe lună. Un maistru mecanic angajat la Romgaz câştigă echivalentul a 1.400 de euro pe lună, iar un şef de serviciu, peste 2.200 de euro.

La Transgaz, directorul general Petru Văduva depăşeşte şi el milionul de lei primit anual drept salariu. Nici nu e de mirare, din moment ce un simplu salariat Transgaz ridică peste 3.800 de euro lunar.

Iată ce spun doi dintre directorii care câştigă fiecare câte un sfert de milion de lei anual în aceste companii.

Nu sunt în măsură să fac aprecieri dacă salariile sunt mari sau mici, dar consider că sunt decente”, spune Ciprian Alic, director în cadrul Transgaz.

„Altfel nu ai nicio predispoziţie să rămâi într-o astfel de poziţie, să aduci rezultate bune, fără să fii motivat. Nu se plăteşte insuccesul. De acord să nu fie salarii mari la directorii care produc pierderi sau insuccesuri, dar nu e cazul la noi”, a declarat Vasile Ciolpan, director în cadrul Romgaz.

Directorii spun că salariile din aceste companii sunt date în funcţie de criteriile de performanţă. Omit să spună, însă, că societăţile în care lucrează au monopolul pe piaţa gazelor. Una dintre sarcinile Romgaz - o societate în care lucrează 6.000 de oameni - e să găsească noi zăcăminte de gaz, însă majoritatea celor care sunt exploatate acum au fost descoperite acum mai bine de jumătate de secol.

În Transgaz lucrează 5.000 de oameni. Iar obiectul principal de activitate al firmei este transportul gazelor prin conducte. La fel, vorbim de o infrastructură în care s-a investit puţin în ultimii ani.

Astfel, Romgaz a avut în 2014 un profit de 1,4 miliarde de lei, ajutat şi de liberalizarea preţului la gazele naturale. Adică de calendarul de scumpire pe care îl suportă şi consumatorii casnici şi cei industriali. Aceste profituri sunt folosite de directori, pentru a-şi justifica salariile „decente”.

Avem companii cu structuri de conducere birocratice care sunt înţesate de consilieri, angajarea rudelor, nepotism, clientelism”, a spus Victor Grigorescu, ministrul Energiei.

Ministerul lucrează acum la un cod de etică, pe care vrea să-l propună Guvernului. Acesta va funcţiona ca o lege internă. Inclusiv salariile pot fi modificate în urma auditului, promit autorităţile.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri