Seceta prelungită și restricțiile existente, cele două pietre de încercare pentru agricultură. Se va ajunge la o criză alimentară?

Data publicării:
PAGUBE AGRICULTURA- agerpres_7946752
Foto: Agerpres

Este o perioadă dificilă și pentru agricultori pe de o parte din cauza restricțiilor impuse de starea de urgență, iar pe de altă parte din cauza secetei prelungite din multe zone din țară. Agricultorii se plâng că sute de mii de hectare, în special cele  cultivate cu grâu sunt în pericol și cer guvernului creșterea subvențiilor pentru irigaţii.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat la Digi24 că ploile din ultimele luni nu s-au distribuit uniform, astfel în est și sud-est există deficit de apă în sol.

"Ploile care vin nu pot reduce semnificativ acest deficit. Vor fi importante, dar avem nevoie de o reîncărcare mai serioasă a resursei de apă din sol", a spus Bojariu.

La rândul său, Sorin Minea, președintele Romalimenta, a afirmat la Digi24 că, la ora actuală, România nu are probleme cu producția de cereale.

"Chiar dacă am produce doar la jumătate, nu ar fi o problemă cu alimentația populației.

La carnea de vacă și de pasăre stăm bine, la cea de porc stăm prost din cauza pestei porcine.

Că începe deșertificarea știam de ani.

Suntem pe o piață comună, europeană, putem suplini ce ne lipsește prin cumpărare de pe alte piețe și putem vinde ce ne prisosește. Nu cred că va f o criză alimentară", a afirmat Minea.

Totodată, Minea a precizat că pandemia a schimbat unele obiceiuri alimentare.

"Există o scădere dramatică a consumului acum, mai ales la lapte. Oamenii au schimbat modul de alimentație. Epidemia a dus la scăderea cumpărăturilor.

Nu văd creșteri sau scăderi dramatice de prețuri, când se produce puțin, când sunt probleme de climă și de bani nu poți scădea prețuri, trebuie înțeles că oamenii ar trebui să cumpere cât au nevoie și lucruri mai de calitate.

Dacă risipa de 40% ar fi înlăturată, ne-am permite să cumpărăm lucruri bune.

Ieftinirea și promoțiile duc la risipă", a mai spus președintele Romalimenta.

Citiți și:

Prognoză îngrijorătoare privind conținutul de apă din sol. Secetă în Moldova, Dobrogea și Muntenia

Redactare G.M.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri