SUA anunță vânzări record de arme în 2023. Cum a stimulat invazia rușilor în Ucraina piața industriei de armament la nivel global

Data publicării:
Soldiers from Charlie Company prepare the first Javelin Missile for firing.In a historic moment of training for the Idaho Army National Guard, soldiers from Charlie Company, 2-116th Combined Arms Battalion, 116th Cavalry Brigade Combat Team, fired the
Guvernul SUA a negociat direct vânzări de armament în valoare de 81 de miliarde de dolari în anul 2023. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Vânzările de arme din SUA în străinătate au crescut brusc anul trecut, atingând un total record de 238 de miliarde de dolari. Invazia rușilor în Ucraina a alimentat cererea de armament și a influențat global piața, multe state îndepărtându-se de Rusia, care a fost timp de zeci de ani al doilea mare jucător din industrie, informează BBC.

Guvernul SUA a negociat direct vânzări de 81 de miliarde de dolari, o creștere cu 56% față de 2022, a raportat departamentul de stat. Restul au fost vânzări directe de către companiile americane de apărare către națiuni străine.

Vecina Ucrainei, Polonia, care face în prezent eforturi de extindere a forței armate, a făcut printre cele mai mari achiziții.

Polonia a cumpărat elicoptere Apache pentru 12 miliarde de dolari și a plătit, de asemenea, 10 miliarde de dolari pentru sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (Himars) și 3,75 miliarde de dolari pentru tancurile M1A1 Abrams, a declarat departamentul de stat al SUA într-un raport pentru anul fiscal al guvernului american care s-a încheiat în octombrie.

De asemenea, a cheltuit 4 miliarde de dolari pe sistemele integrate de comandă de luptă pentru apărarea aeriană și antirachetă.

Premierul Donald Tusk a promis că va continua programul de modernizare militară al guvernului conservator anterior, care urmărea să facă din Polonia „cea mai puternică forță terestră din Europa”.

Între timp, Germania a cheltuit 8,5 miliarde de dolari pe elicoptere Chinook. Bulgaria a plătit 1,5 miliarde de dolari pentru vehiculele blindate Stryker, iar Norvegia a cumpărat elicoptere în valoare de 1 miliard de dolari.

Republica Cehă a investit 5,6 miliarde de dolari în avioane și muniții F-35.

„Transferurile de arme și comerțul de apărare sunt instrumente importante de politică externă a SUA cu potențiale implicații pe termen lung pentru securitatea regională și globală”, a declarat departamentul de stat în nota sa anuală, publicată luni.

Vânzările au fost, de asemenea, stimulate de țările care s-au îndepărtat de Rusia, care a fost al doilea cel mai mare vânzător de arme după SUA timp de zeci de ani, potrivit șefului biroului de transfer de arme al departamentului.

„Industria rusă de apărare eșuează și continuă să eșueze”, a spus Mira Resnick pentru Politico, adăugând că producătorilor de arme rusești li se „taie resursele care provin din exporturi”, cum ar fi numerarul.

Administrația președintelui Joe Biden a susținut că sprijinul american pentru Ucraina stimulează economia internă prin vânzarea de arme. Totuși, parlamentarii americani par din ce în ce mai dispuși să pună capăt sprijinului direct acordat Ucrainei, mulți republicani pretinzând ca asistența să fie legată de o revizuire a politicii de imigrare a SUA.

Miercuri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va vizita o instalație de rachete Lockheed Martin din Alabama, ăn ideea de a sublinia importanța industriei de apărare a SUA pentru alianță.

În afara Europei, raportul privind armele a arătat că Coreea de Sud a plătit 5 miliarde de dolari pentru avioane F-35, iar Australia a cheltuit 6,3 miliarde de dolari pentru avioanele C130J-30 Super Hercules. Japonia a încheiat un acord de 1 miliard de dolari pentru un avion de supraveghere E-2D Hawkeye.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri