CNAIR a ales o firmă în insolvență pentru pasajul Domnești

Doru Cireaşă Data actualizării: Data publicării:
35515846

De mai bine de un an Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) desfășoară un război surd, al nervilor, cu locuitorii Capitalei și cu judecătorii Curții de Apel București. Instanța cere CNAIR să reevalueze oferta asocierii conduse de firma Straco, în insolvență, iar compania se incăpățează să desemneze tot această firmă câștigătoare.

35515846

Foto: Pasajul Pipera. Constructorul acestuia a fost descalificat la pasajul Domnești pe motiv că n-avea experiență similară

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat marți pentru a treia oară câștigător al licitației de construire a pasajului Domnești de pe centura Capitalei asocierea firmelor Straco - Comnord-Specialist Consulting. Prima dintre aceste firme, liderul asocierii, se află în insolvență, iar acționari ai acesteia sunt în cercetare penală.

Într-un comunicat de presă remis marți, compania de drumuri a anunțat că a fost comunicat rezultatul procedurii de achiziţie publică (licitaţie deschisă), pentru atribuirea contractului având ca obiect "Proiectare şi execuţie Pasaj Suprateran pe DJ 602, Centura Bucureşti - Domneşti".

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A.,  în urma reevaluării ofertelor conform Hotărârii Civile nr. 3911/2016 din data de 05.08.2016, a comunicat câstigătoare oferta depusă de asocierea Straco - Comnord – Specialist Consulting”, spun oficialii CNAIR.

Desemnarea asocierii Straco drept câștigătoare a licitației este o supriză. După ce CNAIR desemnase în două rânduri asocierea câștigătoare a licitației, firma ICM Spa (Impresa Costruzioni Giuseppe Maltauro) s-a adresat în vara anului trecut Curții de Apel București. Instanța de judecată a obligat CNAIR să reevalueze oferta Straco. ”Obligă autoritatea contractantă la reluarea procedurii cu reevaluarea ofertei Asocierii Straco Grup – Comnord S.A. – Specialist Consulting S.R.L. potrivit considerentelor prezentei decizii”, au cerut judecătorii.

Reevaluarea ofertei de către CNAIR a durat nu mai puțin șapte luni și CNAIR a păstrat câștigător tot asocierea Straco. ”Grupul infracțional, constituit din primarul Andrei Chiliman și alți trei apropiați, ar fi obținut peste 8 milioane de euro de la SC Straco SRL, reprezentată de Traian Horpos și Alexandru Horpos, sumă ce reprezenta 10% din plățile efectuate de către Primăria sectorului 1 către firmă, în perioada 2007 - 2014, în baza contractelor încheiate cu instituția publică”, informa în iunie 2016 Agenția națională de presă, Agerpres, citând surse judiciare.

În urmă cu doi ani frații Horpos și-au băgat în insolvență compania. Comnord, firmă deținută de Sorin Crețeanu, l-a avut ca angajat chiar pe fostul director al CNAIR, Cătălin Homor.

Digi24 a relatat în primăvara anului trecut, cum CNAIR a reușit să evalueze oferta asocierii Straco într-o singură zi, de dimineața până seara.

Constructorul Pasajului Pipera, descalificat pe motiv că n-avea experiență similară

Un alt aspect demn de menționat este faptul că în această licitație CNAIR a descalificat firma Drumuri și Poduri Gheorghieni a cărei ofertă financiară era mai bună decât cea a Straco-Comnord. Cuiul lui Pepelea l-a reprezentat faptul că pasajul prezentat de această firmă la capitolul experiență similară, respectiv Pipera București, nu se găsea pe o autostradă sau pe un drum național. Pasajul are o lățime de 34 de metri și o lungime de 1,5 kilometri. Respingerea lucrării a avut loc în pofida faptului că acesta este al doilea pasaj ca mărime din București după Basarab.

Deciziile îndoielnice luate de CNAIR au consecințe negative. Zeci de mii de bucureșteni și locuitori ai județului Ilfov stau zilnic în blocaje de trafic, timp de 1-2 ore, din cauza absenței acestui pasaj. Locuitorii zonei s-au organizat într-un grup pe Facebook, anume ”Inițiativa Domnești”.

Desemnarea drept câștigătoare a unei firme despre a cărei ofertă Justiția a spus că trebuie reevaluată amână și mai mult momentul demarării proiectului. Surse din cadrul participanților la licitație ne-au declarat, sub protecția anonimatului, că firma ICM SpA poate contesta din nou la Curtea de Apel București decizia CNAIR. ICM SpA este reprezentată juridic de firma Dentons. Proiectul, atât de așteptat, va întârzia și mai mult.

Proiectul pasajului de la Domneşti a fost început, pe hârtie, încă din anul 2006, dar ani la rând nu s-a făcut niciun pas concret pentru derularea proiectului.

În 9 aprilie, sute de persoane din cartierele Drumul Taberei şi Ghencea, dar şi din localităţile Bragadiru, Domneşti şi Clinceni au organizat un marş de protest pentru a cere lărgirea şi modernizarea străzii Prelungirea Ghencea nu mai face face traficului şi amenajarea intersecţiei de la Domneşti, unde se formează cozi în care pierd ore întregi în trafic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri