Două companii feroviare s-au răzgândit și anunță că studenții vor putea cumpăra de marți bilete de tren cu 90% reducere

Data publicării:
Tren CFR în mers
Tren CFR: Facebook / CFR

CFR Călători și Softrans au anunțat că vor începe de mâine să emită legitimații de călătorie cu reducere de 90% pentru studenți. Sunt două din cele 4 companii care refuzaseră să facă acest lucru, de teamă că nu vor primi banii înapoi de la stat.

„CFR Călători informează că facilităţile aferente studenţilor la transportul pe calea ferată conform noilor acte legislative vor fi acordate începând cu data de 5 septembrie 2023. Astfel, începând cu data de 5 septembrie 2023, se vor elibera legitimaţii de călătorie pentru elevi şi studenţi cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată conform legilor: Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 şi Legea învăţământului superior nr. 199/2023”, a anunţat compania de stat.

Un anunț asemănător a fost făcut și de Softrans.

CFR Călători, Softrans, Transferoviar Călători și Astra Trans Carpatic anunțaseră anterior că nu vor da bilete cu reducere pentru studenți pentru că încă nu există norme de aplicare a Legii învăţământului superior și nu știu cum își vor recupera banii.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Gigel Paraschiv a anunțat că normele metodologice vor fi discutate în Comisia de Dialog Social, iar joi documentul ar putea să fie adoptat în şedinţa de Guvern. Ghişeul Unic de Vânzări avea astăzi funcţia de vânzare cu reducere pentru studenţi blocată de la sistemele de procesare a plăţilor operatorilor, în condiţiile în care cele patru companii nu au eliberat titluri de călătorie cu reducere pentru studenţi.

În schimb, Autoritatea de Reformă Feroviară a spus că studenţii trebuie să beneficieze de reducerea în cuantum de 90% la călătoriile cu trenul începând chiar din 3 septembrie, considerând că legea este foarte clară în ceea ce priveşte drepturile stabilite şi canalul de plată a facilităţilor.

„În urma consultării juriştilor proprii şi a unor avocaţi, noi, la ARF, ne menţinem opinia că studenţii trebuie să beneficieze de reducere de mâine, în cuantum de 90%. Legea este foarte clară privind drepturile stabilite şi canalul de plată a facilităţilor, normele, sunt doar pentru a clarifica tipurile de documente cerute şi modul de verificare şi arhivare. Sperăm ca toţi operatorii să aplice legea încă din prima zi”, a spus ARF.

ii.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri