Video Fermierii francezi distrug camioanele cu alimente venite din afara țării. Un cuplu de șoferi din România a rămas fără 10 tone de carne

Data publicării:
tractor transport marfa
Sursa foto colaj: capturi video

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie în Franța, după mai multe episoade de vandalizări ale camioanelor de către protestatarii francezi. Zeci de șoferi de TIR care transportau alimente au fost opriți în mijlocul mitingurilor și le-a fost descărcată marfa de către fermierii francezi. Printre ei, și un cuplu din județul Vâlcea care a pierdut astfel 10 tone de carne de pui, produse românești care mergeau la export. Federațiile de transportatori spun că i-au rugat pe angajații din domeniu să se întoarcă acasă și și-au reprogramat o serie de trasee. Între timp, ministrul de Interne din Franța anunță fortificarea Parisului pentru că fermierii anunță un protest uriaș pentru luni.

19 paleți de carne de pui au fost scoși astfel dintr-un camion din Vâlcea pe un drum național din Franța. Șoferii de TIR Romina și Nicolae Badea au trăit momente de groază când au fost opriți de protestatari în drum spre Avignon.

Nicolae Badea, șofer de TIR: „Au venit la noi protestatarii, au blocat strada. Ne-au cerut documentele pe marfă, s-au uitat în spate, au deschis ușile fără permisiune, au rupt sigiliul.

În momentul în care am ajuns la vreo 4-5 km de următorul sens giratoriu era coloană de camioane. A venit la noi o mașină de teren cu doi băieți în ea. Ne-au scos din coloană, ne-au spus să-i urmăm. Foarte multe tractoare, erau două mașini de jandarmerie acolo, dăduseră foc la paleții care îi descărcaseră înaintea noastră, pentru că erau acolo jos ambalaje de bulion, de legume congelate”.

Romina Badea, șofer de TIR: „Între timp, unul din protestatari a venit și s-a urcat cu piciorul pe scara de la camion pe partea mea, pe partea stângă”.

Zece tone de carne de pui au fost distruse de protestatari, chiar în fața polițiștilor și jandarmilor. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe spun că discută cu firma transportatoare și cu autoritățile franceze.

Radu Filip, purtător de cuvânt MAE: „Reprezentanții Ambasadei și Consulatelor au contactat autoritățile de Poliție Locală, Direcția de Securitate Publică Drome. De asemenea, a fost solicitată efectuarea demersurilor specifice precum și transmiterea documentelor necesare societății române pentru soluționarea procedurilor administrative în raport cu asiguratorul”.

Și alți șoferi din Spania, Italia sau Polonia au rămas fără marfa pe care o transportau în Franța, de aceea unele companii au suspendat temporar cursele în zonele afectate de proteste.

Cosmin Vicențiu, șofer de TIR, transport Italia-Franța: „Aveam o cursă pentru Franța și momentan au suspendat-o, pentru că sunt autostrăzile blocate.

Am vazut cazuri în care au distrus pur și simplu camioanele, le-au răsturnat în mijlocul autostrăzii. Nu se riscă doar marfa, se riscă camionul și viața șoferului”.

Cezara Scutari, jurnalist Digi24: S-au blocat transporturile spre anumite destinații, spre anumite orașe?

Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport: „Sunt mărfuri perisabile și acestea după un anumit număr de zile, dacă nu ajung la destinație, (...) intră în zona de risc în care să se strice. Sau sunt bunuri care au o perioadă a transportului ce nu poate fi depășită, chiar dacă transportul se realizează la o temperatură controlată. Recomandarea noastră a fost aceea de a se întoarce către casă”.

Incidentele sunt cu atât mai grave cu cât Franța este pe ruta a 40% din mișcarea mărfurilor la nivel european.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri