Japan Airlines numește prima femeie la conducerea companiei, într-o țară unde diversitatea de gen este o problemă națională

Data publicării:
JAL's new president Ms. Mitsuko TOTTORI, Representative Director. the first female president, the first from a cabin attendant background, and the first from the former JAS
Noul președinte al JAL, Mitsuko Tottori (dreapta) și directorul reprezentativ și actualul președinte Yuji Akasaka (st), care demisionează din funcția de președinte. Sursa foto: Profimedia Images

Japan Airlines înregistrează o premieră istorică numind miercuri prima femeie președinte a companiei, într-o țară unde diversitatea de gen este o problemă națională. Mitsuko Tottori este o fostă însoțitoare de cabină, care a promovat treptat, până la funcții de conducere superioară, făcând acum un pas uriaș, ca simbol pentru femeile din Japonia, transmite Reuters.

Mitsuko Tottori, care s-a alăturat JAL în 1985, anul în care compania a suferit una dintre cele mai grave prăbușiri din istoria Japan Airlines, va deveni președinte de la 1 aprilie.

Numirea vine în condițiile în care companiile japoneze se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare de a crește diversitatea de gen și de a aborda diferența de remunerare între femei și bărbați, care este cea mai mare dintre țările din Grupul celor Șapte și aproape dublul mediei grupului OCDE de economii dezvoltate.

„Există angajate de sex feminin care se luptă cu pașii lor în carieră sau trec prin evenimente mari din viață”, a spus Tottori într-o conferință de presă. „Sper că numirea mea ca președinte le poate încuraja sau le poate oferi îndrăzneala să facă următorul pas.”

Schimbarea se produce în timp ce compania aeriană încearcă să-și revină după criza din perioada pandemiei, iar turiștii se întorc în Japonia.

Siguranța companiilor aeriene este sub reflector după o coliziune între un avion JAL și o aeronavă japoneză din Garda de Coastă pe aeroportul Haneda din Tokyo, în această lună. Toate cele 379 de persoane de la bordul avionului au scăpat, în timp ce avionul a fost cuprins de flăcări.

JAL a transmis că Tottori a dobândit un „nivel ridicat de cunoaștere și experiență pe teren” în operațiuni de siguranță și service.

Actualul președinte, Yuji Akasaka, va deveni membru în board-ul companiei și va deține în continuare un titlu de director reprezentativ, a declarat compania aeriană.

Yoshiharu Ueki, actualul președinte al consiliului de administrație, se va retrage din postul său în aprilie și va părăsi funcția de director după aprobarea acționarilor în iunie.

JAL și-a propus ca femeile să reprezinte 30% din managerii din grup până la sfârșitul anului fiscal, în martie 2026. Dacă s-ar socoti acum procentul femeilor manager, până la sfârșitul lunii martie 2023, cifra corespunzătoare ar fi de 22,8%.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri