Șoseaua de centură care face legătura cu rețeaua de autostrăzi din Ungaria e blocată de cinci situri arheologice. Lucrările s-au oprit

Data actualizării: Data publicării:
santier autostrada
Șoseaua de centură care face legătura cu rețeaua de autostrăzi din Ungaria e blocată de cinci situri arheologice. FOTO: Digi24

Șantierul unui drum de legătură cu o centură din zona metropolitană a Oradei este blocat din cauza descoperirilor arheologice. Traseul trece prin cinci situri arheologice, în apropierea unei cetăți medievale, iar lucrările vor fi sistate până în primăvară. Centura comunei Biharia este importantă pentru șoferii care vor să ajungă la autostrada A3, care face legătura cu rețeaua de autostrăzi din Ungaria. 

Săpăturile la un drum de legătură cu centura comunei Biharia au scos la iveală urme de civilizație vechi de sute sau chiar mii de ani. Arheologii Muzeului Tării Crișurilor au început săpăturile manuale pe acest sit, iar acolo au fost descoperite așezări din secolele VIII-XI.

Gruia Fazecaș, arheolog: "Au fost identificate 5 situri arheologice până în prezent, aparținând perioadei neolitice, evului mediu și epocii bronzului. Acum suntem la faza de cercetare preventivă, urmând ca siturile interferate să fie studiate și investigate în totalitate, urmând ca în cel mai scurt timp să predăm amplasamentul firmei construitoare al drumului cu centură. "

Centura Biharia este un proiect vital pentru circulația în zona metropolitană a Oradei. Ea oferă un acces mai facil către autostrada A3, care face legătura cu rețeaua de autostrăzi din centrul și vestul Europei.

Florin Szodrai, constructor: "Probabil câteva luni vor fi întârzieri, dar legătura cu CJ va aduce 3 sau 4 luni prelungiri pentru siturile arheologice. "

Bianca Firezar, purtător de cuvânt al Consiliului Județean Bihor: "În prezent CJ Bihor derulează lucrări la 8 drumuri noi cu o lungime totală de 68 de km. În primul rând e vorba de centurile din zona metropolitană a orașului Oradea. Apoi sunt centurile care ocolesc orașele cele mai aglomerate"

Oradea va inaugura în martie un nou drum de legătură la autostrada A3, pe o distanță de 19 km, din care 16 cu profil de autostradă.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri