Ungaria cumpără cantități record de petrol din Kazahstan

Data publicării:
Belarus Russia
Ungaria va primi în 2023 circa 630.000 de tone de petrol din Kazahstan. Foto: Peter Szijjarto / Sursa foto: Profimedia Images

Premierul Ungariei, Viktor Orban, și ministrul ungar de externe şi al comerţului, Peter Szijjarto, care au participat la cel de-al 10-lea summit al Organizaţiei Statelor Turcice, la Astana, se laudă cu faptul că au reușit la Bruxelles scoaterea extracției de petrol din Marea Caspică de la sancțiuni și cu importul unei cantități record de petrol pe care o vor cumpăra din Kazahstan, transmite MTI, preluat de Agerpres.

Premierul ungar Viktor Orban a purtat convorbiri bilaterale cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan joi la Astana, unde cei doi lideri iau parte la cel de-al 10-lea summit al Organizaţiei Statelor Turcice.

Turkish President Erdogan in Kazakhstan
Premierul Ungariei Viktor Orban (st) și președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan (dr). Sursa foto: Profimedia Images

Ungaria, alături de Turkmenistan şi Republica Turcă a Ciprului de Nord, este observator pe lângă Organizaţia Statelor Turcice, în care sunt membre Turcia, Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan şi Uzbekistan.

Ministrul ungar de externe şi al comerţului, Peter Szijjarto, care a participat la summitul ungaro-kazah de la Astana, a afirmat că o temă principală de discuţie a reprezentat-o securitatea energetică, în condiţiile în care crizele politice, economice şi de securitate globale din ultimii ani au pus sub semnul întrebării resursele energetice ale Europei.

"Noi, ungurii, stăm bine pe acest front, întrucât privim securitatea energetică nu ca pe o chestiune politică, ci ca pe o realitate fizică, ceea ce înseamnă că vom putea garanta securitatea proviziilor de energie ale Ungariei aşa cum am făcut până acum", a declarat Szijjarto, potrivit unui comunicat al ministerului.

În egală măsură, diversificarea va rămâne crucială în viitor, iar guvernul ungar acordă o importanţă strategică asigurării de cât mai multe surse posibile de energie pentru Ungaria, a adăugat Szijjarto.

"În cazul nostru, aceasta nu înseamnă că vrem să înlocuim o sursă existentă cu alta, ci vrem să putem procura energie din cât mai multe surse posibil", a subliniat acesta.

În acest sens, Ungaria cumpără în anul în curs un volum record de petrol din Kazahstan, care îi va fi livrat prin conducte şi pe cale maritimă, a mai indicat ministrul de externe ungar.

Ungaria va primi în 2023 circa 630.000 de tone de petrol din Kazahstan datorită eforturilor încununate de succes ale guvernului de a obţine la Bruxelles excluderea de la sancţiuni a extracţiei de petrol din regiunea Mării Caspice, a menţionat el.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri