11 țări din UE vor să blocheze folosirea energiei nucleare ca parte a energiilor regenerabile. Care este poziția României

Data publicării:
centrala-nucleara-belgia-profimedia-0043019665-1536x905
Foto: Profimedia Images

Miniştrii Energiei din 11 state membre UE, conduşi de Austria, au format marţi o alianţă pentru a contracara încercările Franţei şi ale altor ţări de a permite energiei nucleare să contribuie la atingerea obiectivelor blocului comunitar în domeniul energiilor regenerabile, transmite Reuters.

Intitulându-se "Prietenii energiei regenerabile", guvernele vor să elimine încercările alianţei rivale - conduse de Franţa, şi din care fac parte România, Polonia, Ungaria, Cehia şi altele - care vor toate o recunoaştere mai mare a contribuţiei energiei nucleare la atingerea obiectivelor climatice.

Austria, Belgia, Estonia, Danemarca, Germania, Irlanda, Letonia, Luxemburg, Ţările de Jos, Portugalia şi Spania au participat la întâlnire, pentru a stabili o strategie înaintea negocierilor, notează Agerpres.

O reuniune rivală a miniştrilor care sunt în favoarea energiei nucleare, iniţiată de ministrul francez al Energiei, Agnes Pannier-Runacher, a avut loc marţi dimineaţă.

Negociatorii statelor membre şi cei ai Parlamentului European ar urma să aibă miercuri o rundă finală de negocieri pentru a stabili obiective mai ambiţioase la nivelul UE în ceea ce priveşte extinderea energiilor regenerabile în acest deceniu. Aceste obiective sunt cruciale pentru eforturile UE de a-şi reduce emisiile de CO2 până în 2030 şi a renunţa la combustibilii fosili ruseşti. Însă negocierile s-au blocat din cauza unei dispute cu privire la includerea combustibililor produşi pe baza energiei nucleare pentru atingerea ţintelor regenerabile.

Franţa s-a plasat în fruntea unei campanii pentru ca "hidrogenul low-carbon", un termen care este folosit pentru a descrie hidrogenul produs din energie nucleară, să fie pus pe aceiaşi poziţie cu hidrogenul produs din electricitate din surse regenerabile. Statele care sunt în favoarea energiei nucleare au făcut solicitări similare privind o lege care să reglementeze piaţa gazelor, care ar urmată să fie marţi discutată de miniştrii Energiei din UE.

Ministrul Energiei din Austria, Leonore Gewessler, a declarat că cele 11 state membre UE resping încercările de a lega cele două dosare. "Grupul cere ţinte ambiţioase în domeniul energiilor regenerabile, pentru a avea un mandat clar în faţa investitorilor şi clienţilor", a afirmat oficialul austriac. 

Gewessler a adăugat: "Aceste ţinte ar trebui să ducă la îndeplinirea obiectivelor strategice ale Europei de a fi mai puţin dependente de importurile de energie şi de a extinde masiv energia locală şi regenerabilă".

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cât de grea este proba fizică de la recrutarea MApN. Ce trebuie să știi dacă ai tatuaje
Pro FM
Benny Blanco, primele declarații despre povestea de iubire pe care o trăiește cu Selena Gomez: „Râdem toată...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Colegii lui Mihai Onilă, revoltați după ce acesta a decis să plece din trupa AXXA: „Vom continua fără el, să...
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Portalul dintre New York si Dublin a fost inchis din cauza “comportamentului neadecvat”