A început marea grevă a muncitorilor finlandezi. Protest cu mii de oameni, la Helsinki, împotriva reformelor guvernului

Data publicării:
protet la Helsinki
Demonstrație împotriva politicilor guvernului Finlandei privind piața muncii, în Piața Senatului din Helsinki, Finlanda. 13.000 de oameni au participat la protestul „Opreste-te acum!”. Sursa foto: Profimedia Images

Aproximativ 290.000 de muncitori finlandezi au început joi un protest împotriva reformelor planificate de guvernul de dreapta pe piaţa muncii, care a propus și tăieri la asigurările sociale. Greva care va ține două zile este de așteptat să afecteze traficul aerian și să închidă magazine, grădinițe și companii. La Helsinki, au protestat joi 13.000 de oameni, transmite Reuters.

Companiile și sindicatele au transmis că grevele vor opri o mare parte din traficul aerian al Finlandei, și vor afecta producția de petrol, iar multe magazine, fabrici și grădinițe vor fi închise.

"Planul guvernului este făcut cu sânge rece. În primul rând, dreptul la grevă va fi sever restricţionat, iar apoi vor fi impuse reduceri dure", a declarat Jarkko Eloranta, preşedintele celei mai mari asociaţii sindicale din Finlanda SAK, pentru Reuters.

Sindicaliștii spun că guvernul vrea să limiteze dreptul la grevă

În ultimele luni, sindicatele au protestat împotriva planurilor guvernamentale de a favoriza acordurile locale de muncă în detrimentul acordurilor centralizate, de a limita dreptul la grevă, de a facilita rezilierea contractelor de muncă și de a reduce prestațiile de șomaj.

Sindicatele au spus că sunt pregătite pentru o luptă lungă dacă va fi nevoie, amenințând că vor continua cu mai multe greve dacă guvernul, care a preluat mandatul anul trecut, nu dă înapoi.

Cu toate acestea, guvernul și-a menținut agenda, argumentând că Finlanda trebuie să sporească productivitatea și să-și reducă deficitul fiscal.

13.000 de oameni au participat la un protest, în capitala Finlandei

Aproximativ 13.000 de muncitori s-au adunat pentru un miting în centrul Helsinkiului, printre care și angajatul unui magazin alimentar, Niko Pentinmaki, în vârstă de 25 de ani, care a stat patru ore într-un autobuz pentru a ajunge în capitală împreună cu colegii săi.

„Cei mai vulnerabili lucrători s-ar putea să nu rămână acasă când sunt bolnavi dacă prima zi nu e plătită și banii sunt oricum puțini”, a spus Pentinmaki.

Reprezentantul sindical Tarja Furuholm, în vârstă de 61 de ani, de la Nordea Bank a spus că este supărată că guvernul și angajatorii își forțează planurile asupra angajaților, mai degrabă decât să negocieze schimbări așa cum au făcut-o în trecut.

„Dacă doar partidele politice, care sunt pe rând la putere, iau deciziile, viața profesională poate deveni imprevizibilă”, a spus ea.

Huiduielile au răsunat în Piața Senatului din Helsinki când ministrul Muncii, Arto Satonen, a urcat pe scenă pentru a apăra planurile guvernului.

Satonen a declarat ulterior pentru Reuters că aceste greve sunt regretabile, dar a spus că planurile guvernului sunt vitale pentru bunăstarea Finlandei în viitor.

„Aceste reforme sunt absolut imperative pentru a consolida economia finlandeză și rata de ocupare a forței de muncă și de aceea trebuie să fim hotărâți în a le impune”, a spus el.

Finnair anunță că 550 de zboruri vor fi anulate

Grupul de lobby al industriei, EK, și guvernul au declarat că schimbările sunt necesare pentru a aduce economia țării nordice la egalitate cu state comparabile, cum ar fi Suedia vecină.

Muncitorii aflați în grevă reprezintă 13% din cei 2,29 milioane de oameni angajați în Finlanda, conform statisticilor oficiale din 2023.

Transportatorul finlandez Finnair a declarat luni că va anula aproximativ 550 de zboruri din cauza grevei, în timp ce rafinăria Porvoo a producătorului de combustibil Neste va furniza mai puțină benzină și motorină timp de aproximativ o săptămână.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri