Activistele anti-Putin de la Pussy Riot, reținute cu câteva secunde înainte să intre pe teren, la finala Cupei Mondiale

Data actualizării: Data publicării:
activiste de la Pussy Riot
Activistele anti-Putin de la Pussy Riot, reținute cu câteva secunde înainte să intre pe terenul unde se juca finala Cupei Mondiale. FOTO: Twitter

Activistele anti-Kremlin de la Pussy Riot au fost reținute duminică, după ce au vrut să intre pe teren la finala Cupei Mondiale din Qatar pentru a protesta față de mai multe probleme, printre care și războiul din Ucraina, au scris Reuters și presa germană.

Veronika Nikulshina, membră a trupei, activistul Pyotr Verzilov, precum și un  ucrainean din anturajul trupei, al cărui nume nu a fost făcut public, au fost opriți cu câteva secunde înainte de a intra pe teren la meciul de duminică, au precizat pentru Reuters reprezentanți ai fundației Cinema for Peace, care a vorbit cu membrii trupei, scrie The Moscow Times.

Planul era ca grupul să intre pe teren pentru a protesta față de invazia din Ucraina, întemnițarea liderului opoziției ruse Alexei Navalny și agresiunea la care sunt supuse femeile din Iran, potrivit Cinema for Peace.

„Când i-am trimis un mesaj lui Pyotr, el era în arest, la poliție”, a spus fondatorul Cinema for Peace, Jaka Bizilj.

Ofițerii de securitate i-au reținut pe cei trei activiști lângă banca naționalei Argentinei, a scris cotidianul german Die Welt.

Verzilov a declarat pentru site-ul de știri independent Mediazona, unde este editor, că grupul a fost eliberat din detenție duminică seara.

La meciul din 29 noiembrie dintre Statele Unite și Iran, membrele trupei Pussy Riot au apărut în tribune purtând tricouri pe care scria „Woman Life Freedom” și nume ale unor femei iraniene.

Protestul eșuat de duminică s-a dorit o replică a unei mișcări similare, de la  Cupa Mondială din Rusia 2018, când patru membre ale trupei, inclusiv Verzilov și Nikulshina, au alergat pe stadionul Luzhniki din Moscova purtând uniforme de poliție pentru a protesta față de brutalitatea poliției. Autoritățile ruse i-au condamnat pe membrii grupului la 15 zile de arest pentru acel incident. Cinema for Peace l-a evacuat pe Verzilov din Rusia după Cupa Mondială din 2018 pentru a primi tratament în urma unei presupuse otrăviri.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri