Actorul Richard Dreyfus critică dur regulile privind diversitatea la premiile Oscar: "Mă fac să vomit"

Data publicării:
Actorul Richard Dreyfuss ia parte la show-ul The View, la New York, pe 3 mai 2023.
Actorul Richard Dreyfus a criticat dur regulile privind diversitatea la premiile Oscar. Foto: Profimedia Images

Actorul american Richard Dreyfuss, cunoscut pentru filme precum "Fălci" sau "Întâlnire de gradul trei", a criticat dur normele privind diversitatea și inclusivitatea care vor fi impuse la premiile Oscar începând cu 2025, afirmând, într-un interviu, că: "Mă fac să vomit".

Începând cu ediția din 2025 a premiilor Oscar, pentru a fi nominalizate la categoria "Cel mai bun film", producțiile trebuie să respecte cel puțin unul dintre următoarele criterii:

  • Cel puțin unul dintre actorii care joacă rol principal să facă parte dintr-un grup rasial sau etnic slab reprezentat;
  • Subiectul să fie, după caz, despre femei, comunitatea LGTBQ, un grup rasial sau etnic slab reprezentat sau persoane cu dizabilități;
  • Cel puțin 30 dintre actorii din distribuție trebuie să facă parte din cel puțin două dintre categoriile de mai sus.

Întrebat în cadrul unui interviu pentru PBS ce crede despre aceste reguli, Richard Dreyfuss replicat: "Mă fac să vomit!"

"Este vorba despre o artă. Nimeni nu ar trebui să îmi spună mie, ca artist, că ar trebui să îmi cedez locul în faţa celei mai noi şi actuale idei despre ce înseamnă moralitatea. Ce riscăm? Riscăm noi oare cu adevărat să lezăm sentimentele oamenilor? Nu poţi să legiferezi aşa ceva. Trebuie să laşi viaţa să fie viaţă. Îmi pare rău, dar eu nu cred că există o minoritate sau o majoritate în ţara noastră care să aibă cu adevărat nevoie să fie protejată în acest fel", a declarat Richard Dreyfus, potrivit Agerpres.

În comentariile sale, Richard Dreyfuss a apărat şi distribuirea lui Laurence Olivier din filmul "Othello" din 1965, în care actorul britanic alb a jucat rolul personajului de culoare cu fața înnegrită.

Acest tip de machiaj, cunoscut drept "blackface", este considerat foarte jignitor în SUA din cauza tradiției din care provine.

În secolul 19, actorii teatrelor ambulante obișnuiau să-și înegrescă fața pentru a juca roluri comice de negri, însă trăsăturile africane erau accentuate grotesc, iar astfel de reprezentații erau pline de stereotipuri la adresa persoanelor de culoare.

"A jucat strălucit rolul unui bărbat de culoare", a spus Richard Dreyfuss despre Laurence Olivier. "Şi mi se spune că astăzi nu voi avea niciodată şansa de a intepreta un bărbat de culoare. Iar altcuiva i se spune că dacă nu este evreu, atunci nu ar trebui să joace în «Neguţătorul din Veneţia». Suntem nebuni? Este ceva atât de arogant! Este ceva atât de nesăbuit şi îi tratează pe oameni ca pe nişte copii", a adăugat actorul de 75 de ani.

Richard Dreyfuss este laureat al premiului Oscar pentru rol principal pentru interpretarea sa din "The Goodbye Girl" și este cunoscut și pentru interpretările sale din "Fălci", "Întâlnire de gradul trei" sau "American Graffiti".

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri