Administraţia Biden invită Congresul SUA să aprobe vânzarea de F-16 către Turcia, după ce Ankara a ratificat aderarea Suediei la NATO

Data publicării:
F16s perform rehearsal flight in Antalya
Turcia vrea să își mărească flota de avioane F-16. Foto: Profimedia

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a trimis miercuri o scrisoare membrilor Congresului SUA, prin care le solicită aprobarea unei vânzări de avioane F-16 în valoare de 20 de miliarde de dolari şi a unor kituri de modernizare către Turcia, au declarat pentru Reuters patru surse familiarizate cu conţinutul scrisorii, potrivit Agerpres.

Parlamentul de la Ankara a ratificat marţi aderarea Suediei la NATO, eliminând astfel un obstacol major în calea extinderii Alianţei Nord-Atlantice, după o întârziere de 20 de luni.

Sursele citate de Reuters au indicat că scrisoarea a fost trimisă miercuri şi că administraţia nu a notificat încă în mod oficial Congresul cu privire la planurile sale vizând respectiva tranzacţie.

Întârzierea Turciei în privinţa ratificării aderării Suediei la NATO a fost un obstacol major în obţinerea aprobării Congresului pentru tranzacţia cu avioane de vânătoare. Legiuitorii americani au declarat că aşteaptă ratificarea, inclusiv semnătura preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, înainte de a decide dacă aprobă sau nu vânzarea.

Casa Albă nu a răspuns unei solicitări de comentarii din partea Reuters.

Departamentul de Stat al SUA a cerut miercuri Ankarei să finalizeze oficial ratificarea aderării Suediei la NATO. Pentru aceasta, Erdogan trebuie să semneze legea privind ratificarea, care apoi va fi publicată în Monitorul Oficial al Turciei. Instrumentul de aderare pentru Suedia trebuie de asemenea trimis la Washington.

Ambasadorul SUA la Ankara, Jeff Flake, a declarat joi, într-un interviu pentru Reuters, că se aşteaptă ca preşedintele Erdogan să promulge în câteva zile legea privind aderarea Suediei la NATO, ceea ce va accelera procedura de aprobare din partea Congresului pentru vânzarea de F-16.

Care sunt pașii următori

Este probabil ca administraţia Biden să trimită notificarea oficială pentru vânzarea de F-16 odată ce aceste etape sunt finalizate, deşi Departamentul de Stat a refuzat să ofere un calendar precis.

„Preşedintele Biden, secretarul de stat Blinken au spus foarte clar despre sprijinul nostru pentru modernizarea flotei de F-16 a Turciei, pe care o considerăm o investiţie-cheie în interoperabilitatea NATO. Dincolo de asta... nu intenţionez să confirm sau să anticipez posibilele vânzări în domeniul apărării ori transferurile până când Congresul nu este notificat în mod oficial în legătură cu acestea”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, într-o conferinţă de presă.

Turcia a cerut în octombrie 2021 să achiziţioneze avioane Lockheed Martin F-16 în valoare de 20 miliarde de dolari şi aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele sale de luptă pe care le are deja.

Liderii comisiilor pentru relaţii externe ale Senatului şi Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA examinează fiecare vânzare majoră de arme pentru alte ţări. Ei pun în mod regulat întrebări sau exprimă preocupări cu privire la drepturile omului sau probleme diplomatice care pot întârzia sau stopa astfel de tranzacţii.

În acelaşi timp, toţi membrii NATO trebuie să aprobe candidaturile ţărilor care doresc aderarea la Alianţa Nord-Atlantică. Atunci când Suedia şi Finlanda au cerut să se alăture, Turcia a exprimat obiecţii faţă de ceea ce a spus că este protecţia oferită de cele două ţări unor grupări pe care Ankara le consideră teroriste, conform Reuters.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri