Al doilea an fără artificii la Moscova. Cum petrec rușii de Anul Nou 2024

Data publicării:
Cold weather in Moscow
Unul dintre cele mai aglomerate locuri de la Moscova de Revelion era Piața Roșie. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

La Moscova nu vor fi focuri de artificii nici anul acesta, la trecerea dintre ani. Dar, în aproape orice alt mod, capitala Rusiei este la fel de strălucitoare și plină de viață ca în apropierea oricărui Revelion de dinainte de războiul din Ucraina. Cum vor sărbători rușii Anul Nou 2024 este totuși diferit, notează Reuters.

Anul trecut, consecințele a ceea ce Rusia numește „operațiunea sa militară specială”, care a început cu 10 luni mai devreme, și recrutările militare au zdruncinat apetitul moscoviților pentru divertisment. Iar anul acesta și creșterea prețurilor umbresc sărbătorile de iarnă.

„Anul trecut am cumpărat un brad de doi metri (de Anul Nou) și a costat 10.000 de ruble (110 dolari)”, a spus Viktorina Petrova, care vizit Circul din Moscova. „Anul acesta costă 17.000 de ruble. Așa că am decis să nu avem un brad adevărat acasă anul acesta”.

Rezervările pentru petreceri și evenimente corporative de la barul Riesling Boyz au fost foarte puține anul trecut, iar anul acesta s-a întâmplat la fel, a declarat coproprietarul Georgy Karpenko.

„Oamenii trebuie să meargă undeva, trebuie să se distreze și să se relaxeze, trebuie să meargă la întâlniri, să se vadă cu prieteni și rude. Nu le poți lua asta”, a spus el.

Vinurile albe Riesling, un simbol al barului, sunt mai greu de obținut, deoarece multe firme occidentale sunt reticente în a face comerț cu Rusia și taxele au crescut.

„Dar, în același timp, apar producători ruși minunați”, a spus Karpenko. „Un vin tocmai l-a înlocuit pe altul”.

Pe coridoarele unui supermarket Metro plin cu băuturi alcoolice occidentale și decorațiuni de Anul Nou, cumpărătoarea Natalia a spus că nu va cheltui prea mult pentru acest Revelion.

„Nu plănuiesc să fiu cumpătată, dar nu voi cheltui la scară mare”, a spus ea pentru reporterul Reuters.

Politologul rus Ekaterina Schulmann de la Centrul Carnegie Rusia Eurasia din Berlin a declarat că pe fondul creșterii bruște a prețurilor - inflația se ridică la aproximativ 7% - și o creșterea economică afectată de un război care pare fără sfârșit influențează cheltuielile.

„Acest tip de perspectivă, care sugerează că lucrurile sunt oarecum în regulă acum și că nimic bun nu este probabil să se întâmple mai târziu, desigur, încurajează cheltuielile, mai degrabă decât economisirea”, a spus ea.

Natalia Seleznyova, care a vizitat și ea Circul din Moscova, a spus că prețurile în perioada sărbătorilor „au crescut, fără îndoială, puțin”.

„Situația din țară se schimbă. Dar noi vrem totuși să avem senzația de sărbătoare de Anul Nou. Așa că încercați să nu vă gândiți la prețuri”, și-a sfătuit aceasta conaționalii.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...