Alegeri duminică în Bulgaria, unde se confruntă doi foști premieri: „Batman” și „Emmanuel Macron din Balcani”

Data publicării:
man walks past an elections campaign posters of Revival party leader Kostadin Kostadinov in Sofia, Bulgaria
Instabilitatea politică durează de mai mulți ani în Bulgaria. Foto: Profimedia

Doi foşti premieri, conservatorul Boiko Borisov și reformistul anticorupţie Kiril Petkov, îşi vor disputa duminică victoria în noua rundă a alegerilor anticipate din Bulgaria, al cincilea scrutin de acest fel în ultimii doi ani.

Partidele celor doi lideri politici ar urma să obţină fiecare în jur de 25% din voturi la alegerile de duminică, conform sondajelor, scrie Agerpres, citând EFE. Foarte probabil, procentele obținute vor fi insuficiente pentru ca vreunul dintre eisă poată forma împreună cu alte partide o coaliţie de guvernare care să pună capăt instabilităţii politice care domină scena politică bulgară de mai mulți ani.

Kiril Petkov, antreprenorul de succes întors acasă

Om de afaceri şcolit la Harvard şi cu opţiuni politice liberale pro-americane şi pro-europene clare, susţinător al ideii de „toleranţă zero” în faţa corupţiei, Petkov spune că vrea să transforme Bulgaria într-o ţară model al transparenţei, pentru „a eradica hoţii” care sustrag anual circa două miliarde de euro din banii publici.

Lider al noului partid „Continuăm Schimbarea” (PP), el a fost prim-ministru între decembrie 2021 şi iulie 2022, când a fost demis printr-o moţiune de cenzură depusă de GERB, partidul lui Borisov.

În vârstă de 42 de ani, Petkov a câştigat cu partidul său alegerile din toamna anului 2021, infirmând atunci pronosticurile electorale, după ce a sedus votanţii cu mesajele anticorupţie şi cu imaginea sa de întreprinzător de succes.

Dorinţa sa este să pună capăt „modelului politic Borisov”, dominant în ultimul deceniu şi considerat a fi apropiat de mafie şi de oligarhia locală.

Zis şi „John Travolta bulgar” sau „Emmanuel Macron din Balcani”, Petkov s-a născut pe 17 aprilie 1980 la Plovdiv, al doilea cel mai mare oraş al Bulgariei. Şi-a petrecut copilăria la Sofia, unde părinţii săi erau profesori. A absolvit un liceu prestigios cu predare în limba engleză, când părinţii săi deja emigraseră în Canada.

După ce li s-a alăturat părinţilor în oraşul canadian Vancouver, a absolvit Finanţele la Universitatea British Columbia, apoi un master în Managementul Companiilor la Harvard, unde a fost printre cei mai buni din promoţia sa.

Deşi avea afaceri de succes în SUA şi Canada, Petkov a decis în urmă cu 15 ani să revină în Bulgaria împreună cu soţia sa canadiană şi cu cei trei copii.

Boiko Borisov, populistul carismatic

„Diletanţii. Escrocii. Ne vor urmări, dar vom supravieţui”, promite Boiko Borisov, care încă nu a lămurit dacă aspiră să devină pentru a patra oară premier.

Acest politician conservator a dominat politica bulgară între anii 2009 şi 2021. Fost pompier, luptător de karate, bodyguard, poliţist şi primar al Sofiei, supranumit de admiratorii săi „Batman”, Borisov îi reproşează lui Petkov şi colaboratorilor politici ai acestuia că au provocat inflaţia ridicată ce împiedică intrarea Bulgariei în zona euro.

În vârstă de 63 de ani, fostul premier are grijă de imaginea sa de „om de acţiune” şi de „om din popor”, capabil să vorbească hotărât şi care nu-şi ascunde originile modeste. Inclusiv criticii săi recunosc că are carismă, deşi îl acuză de populism, de lipsa unor politici cu strategie clară, dar şi de inconsecvenţă, el schimbându-şi adesea poziţiile şi opiniile.

Născut într-o suburbie a capitalei Sofia, Borisov nu ezită să folosească limbajul stradal, uneori grosolan şi sexist, dar altfel el se autodescrie drept un tip onest, comunicativ şi harnic. Este divorţat şi are o fată şi doi nepoţi.

Odată cu venirea democraţiei în anul 1990 el şi-a deschis o companie de securitate şi a fost garda de corp a fostului dictator comunist Todor Jivkov, iar mai târziu a fostului monarh Simeon al II-lea, devenit premier.

Borisov a intrat în politică inspirat fiind chiar de Simeon al II-lea, care în 2001 l-a numit secretar general în Ministerul de Interne. În decembrie 2006 şi-a fondat propriul partid, „Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei„ (GERB), iar trei ani mai târziu a devenit prima dată premier.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri