Alegeri prezidențiale în Muntenegru la trei zile după dizolvarea Parlamentului. Milo Djukanovic vrea un al treilea mandat

Data publicării:
profimedia-0763635523
Alegeri prezidențiale în Muntenegru la trei zile după dizolvarea Parlamentului. Foto: Profimedia Images

Locuitorii Muntenegrului sunt aşteptaţi la urne duminică, pentru a alege noul preşedinte al ţării, în condiţiile în care actualul preşedinte Milo Djukanovic participă la cursa electorală alături de alţi şase contracandidaţi, printre care patru membri ai taberei pro-sârbe, informează dpa. 

Secţiile de votare din această ţară din Balcani, ţară membră NATO, cu circa 625.000 de locuitori, s-au deschis la orele locale 07:00 (06:00 GMT), iar primele rezultate sunt aşteptate în noaptea zilei de luni. 

Este aşteptat ca rezultatul final al acestor alegeri prezidenţiale să fie decis pe 2 aprilie, în confruntarea dintre primii doi plasaţi ai cursei din această duminică, notează Agerpres.

Djukanovic a deţinut funcţii-cheie în guvernul Muntenegrului în cea mai mare parte a ultimilor trei decenii. El a deţinut şase mandat de prim-ministru, începând din 1991. Câştigarea actualelor alegeri îi va aduce un al treilea mandat prezidenţial. 

Milo Djukanovic a reorientat ţara sa în mod ferm spre Occident, Muntenegru devenind în 2017 membru al NATO. Totodată, el a rupt tradiţionala loialitate a ţării sale faţă de Rusia.

De asemenea, președintele muntenegrean Milo Djukanovic a emis joi un decret de dizolvare a parlamentului, deschizând calea pentru noi alegeri parlamentare, la câteva luni după ce a refuzat să acorde un mandat unui nou guvern, scrie Reuters.

Guvernul interimar al prim-ministrului Dritan Abazovic a pierdut în luna august a anului trecut majoritatea care îl sprijinea în Parlament, după o nouă moțiune de cenzură.

Votul a avut loc la câteva luni după o altă moţiune de cenzură care a răsturnat un guvern de coaliţie în luna februarie. 

Președintele trebuie să dizolve parlamentul dacă un nou prim-ministru desemnat nu este confirmat la trei luni după un astfel de vot și să convoace un nou vot parlamentar a doua zi. Djukanovic a refuzat un nou prim-ministru desemnat propus de majoritatea parlamentară, invocând erori de procedură.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri