Aleksandr Lukașenko merge, luni, la Moscova să discute cu Vladimir Putin. Între timp, contestatarii săi organizează noi proteste

Data publicării:
Strângere de mână între Lukașenko și Putin
Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko. Foto: Getty Images

Aleksandr Lukașenko, liderul contestat al Republicii Belarus va merge la Moscova, luni pentru a discuta cu Vladimir Putin, în contextul unui nou protest programat împotriva sa la Minsk și în restul țări, scrie Agerpres. Lukașenko se confruntă cu o mișcare de contestare puternică de peste o lună, după alegerile prezidențiale controversate în care a fost declarat învingător pentru un al șaselea mandat.

Deși Rusia și Belarus au relații complicate de ceva vreme, în ultima lună Lukașenko a încercat să se apropie din nou de Rusia, în contextul în care mișcarea de contestare din Belarus a devenit din ce în ce mai puternică. „Aceasta va fi o vizită de lucru”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, referitor la vizita lui Lukașenko. Peskov nu a făcut nicio precizare cu privire la conținutul discuției dintre cei doi, dar a spus că nu se va semna niciun acord și nu va avea loc o întâlnire și cu presa.

Întrebat dacă întrevederea între cei doi lideri va avea loc la Moscova, Peskov nu a venit cu alte precizări exceptând aceea că nu este prevăzută nicio întâlnire cu presa şi nici semnarea vreunui acord.

În ultimii ani, Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994, l-a acuzat de mai multe ori pe aliatul său istoric rus că vrea să transforme Belarus în vasal, respingând ideea Moscovei în vederea unei aprofundări a uniunii existente între cele două ţări. El chiar a acuzat Moscova, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din 9 august, că aceasta lucrează împotriva lui. Însă, de la începutul, în urmă cu o lună, a mişcării de contestare în Belarus, ce denunţă realegerea sa frauduloasă, Lukaşenko a întreprins o schimbare la 180 de grade, pledând pentru susţinerea rusă în faţa unei operaţiuni occidentale, menită să destabilizeze.

Personalităţi ale opoziţiei belaruse, dintre care majoritatea au fost arestate sau exilate în ultimele săptămâni, au insistat că mişcarea lor este îndreptată împotriva lui Lukaşenko şi nu este nici antirusă, nici prooccidentală.

O nouă amplă manifestaţie este aşteptată să aibă loc duminică la Minsk, a cincea de până acum. Precedentele au reunit cel puţin 100.000 de persoane pentru a cere plecarea actualei puteri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri