Galerie Foto Fermierii francezi au început să blocheze intrările în Paris. Mii de polițiști au scos blindatele pe străzi ca să oprească „asediul”

Data actualizării: Data publicării:
protest fermieri in franta
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO: Profimedia Images

Fermierii francezi sunt tot mai furioși. S-au înmulțit cazurile în care au vandalizat camioanele cu produse agricole venite de peste granițe. Nu au luat la țintă doar marfa românească. Au atacat și camioanele spaniole. Au aruncat marfa din camioane și au dat drumul la vinul din cisterne pe măsură ce se pregătesc să blocheze Parisul. 15.000 de polițiștii au fost mobilizați pentru a împiedica tractoarele să intre în Paris și marile orașe.

Emmanuel Macron se va întâlni cu Ursula von der Leyen, joi, la Bruxelles

ACTUALIZARE 20:52 -

Preşedintele francez Emmanuel Macron va avea o întrevedere, joi, la Bruxelles, cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind criza din agricultură şi măsurile de sprijin pe care fermierii le cer la nivelul UE, a anunţat Elysée, relatează AFP, citată de Agerpres.

Întrevederea, care va avea loc în marja unui summit european extraordinar privind bugetul UE, se va concentra în special pe acordul comercial în curs de negociere între UE şi Mercosur, măsurile impuse fermierilor şi sosirea produselor ucrainene în Uniune, a precizat preşedinţia franceză.

Şeful statului francez va avea, de asemenea, ocazia să discute această problemă „în diverse formate cu toţi colegii săi”, a adăugat sursa citată, fără a da alte detalii.

„Preşedintele s-a adresat în mai multe rânduri pentru a-şi manifesta opoziţia foarte clară faţă de încheierea acordului (Mercosur în condiţiile actuale, n.red.) cu preşedinta Comisiei Europene”, a subliniat Elysée.

„Comisia a înţeles că este imposibil să se ajungă la o concluzie în acest context”, a indicat sursa citată.

„Înţelegem că şi-a instruit negociatorii să pună capăt sesiunilor de negociere în curs de desfăşurare în Brazilia şi în special vizitei preconizate a vicepreşedintelui Comisiei în ipoteza unei concluzii”, a menţionat preşedinţia franceză.

Aflat sub presiunea protestelor agricultorilor, care au ameninţat că începând de luni vor "asedia" Parisul, guvernul preşedintelui francez Emmanuel Macron a acuzat duminică ceea ce a numit practicile de "concurenţă neloială" ale unor parteneri din UE, precum Spania sau Italia, notează agenţiile France Presse şi EFE.

Protestele agricultorilor s-au înmulţit în statele UE, aceştia fiind nemulţumiţi de restricţiile ce le sunt impuse prin politicile de mediu ale UE, de pătrunderea liberă pe piaţă a produselor ucrainene şi de creşterea costurilor, unele din aceste costuri fiind tot rezultatul noilor politici de mediu sau al unor decizii guvernamentale, precum creşteri de accize la combustibil ori eliminarea unor subvenţii.

Purtătorul de cuvânt al guvernului anunță că marți „vor fi luate noi măsuri”

ACTUALIZARE 20:42 - Purtătorul de cuvânt al guvernului, Prisca Thevenot, anunţă că „mâine vor fi luate noi măsuri”.

Ea a declarat la sfârșitul ședinței extraordinare de guvern de astăzi „că trebuie să mergem mai departe”.

După ce a amintit mai multe măsuri planificate de premierul francez, Thevenot a subliniat că numărul forțelor de ordine va fi „dublat”.

Incendiu provocat de mai mulți bărbați pe o platformă logistică a Lidl, în apropiere de Nîmes

ACTUALIZARE 20:35 - Luni seara au loc proteste violente pe o platformă care aparține lanțului Lidl, aflată în apropiere de Nîmes. Diverse materiale au fost incendiate de un grup de bărbați cu capetele acoperite cu glugi, scrie cotidianului local.

Fermierii au început să blocheze autostrăzile din jurul Parisului

ACTUALIZARE 17:50 În jurul orei locale 14:00 (13:00 GMT), fermierii francezi au început să blocheze cu tractoarele două autostrăzi care fac legătura cu Parisul: A13 în nord-vestul capitalei Franţei şi A4 în est.

În total, opt puncte de blocaj autorutier urmează să fie create de principalele sindicate din sectorul agricol, care vor să pună la punct un adevărat "asediu al capitalei" pentru o "durată nedeterminată".

În contextul în care există riscul unor ciocniri violente, au fost mobilizaţi 15.000 de membri ai forţelor de ordine. Potrivit AFP, încă de duminică seara un important dispozitiv, care include şi maşini blindate ale jandarmeriei, a fost mobilizat la Rungis, la sud de Paris, unde se află cea mai mare piaţă de produse proaspete din lume.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a dat ordin forţelor de ordine să se asigure că tractoarele nu vor ajunge la Paris şi în marile oraşe şi de asemenea să facă astfel încât Rungis "să poată funcţiona, la fel ca şi aeroporturile pariziene Orly şi Roissy", a precizat ministrul de Interne, Gérald Darmanin.

Tot luni după-amiaza, Emmanuel Macron i-a convocat la Palatul Elysée pe mai mulţi miniştri pentru a analiza situaţia din agricultură, înaintea şedinţei Consiliului de miniştri, programată a avea loc la ora 16:00.

Ce spun francezii despre proteste

ACTUALIZARE 14.10 "Este atât de important pentru viața lor de zi cu zi (a fermierilor - n.r.). Sunt mulți fermieri care se sinucid în fiecare an, sunt un număr mare pentru că nu mai pot supraviețui, așa că bine, nu mă deranjează în niciun caz.", a spus o femeie

"Da, desigur, o susțin (acțiunea fermierilor – n.r.). E dreptul lor să facă, să facă grevă, să pună blocaje pentru că nu sunt respectați. Produsele lor (ale fermierilor francezi - n.r.) sunt de o calitate mai bună și preferăm să cumpărăm produse franțuzești. Problema este că produsele sunt puțin scumpe, așa că trebuie să ne putem permite și să mâncăm corespunzător. Supermarketurile aduc toate produsele din străinătate, iar ei (fermierii - n.r.) nu au drepturi și aruncă mărfurile și prețurile la care trebuie să le vândă sunt prea mici, în raport cu prețul la care vând la supermarketuri sau distribuitorii finali.", a declarat un bărbat.

Lider sindical: Vrem o soluție rapidă

ACTUALIZARE 14.00 Fermierii francezi anunță blocaje pe toate autostrăzile care duc spre Paris, de la 15, ora României. Ei vor bloca șoselele de mare viteză la 30 de kilometri de capitala franceză.

harta-blocaje-paris
Hata blocajelor din jurul Parisului. FOTO: Le Monde

Guvernul îi avertizează că nu va accepta blocarea drumului dintre Paris și aeroporturi și amenință că va apela la miile de jandarmi și polițiști mobilizați dacă protestele agricultorilor degenerează în violențe. 

Arnaud Rousseau, lider sindical: "În această etapă, ceea ce ne dorim, încă o dată, este să creștem presiunea – așa că vom bloca toate principalele autostrăzi care merg spre și dinspre Paris, până la 30 de kilometri de Paris.

Obiectivul nostru nu este să perturbăm viețile francezilor. Obiectivul nostru este să punem presiune asupra guvernului, astfel încât să putem găsi rapid o soluție pentru o ieșire din criză."

Zece autostrăzi sunt blocate. Coloane de camioane se îndreaptă spre Paris

ACTUALIZARE 13.50 Coloane de camioane se îndreaptă spre Paris.

Într-un comunicat de presă, compania Vinci Autoroutes a anunțat că cel puțin zece autostrăzi sunt în prezent blocate de protestele fermierilor.

⚠️Des #manifestations entravant la circulation affectent toujours les conditions de circulation sur plusieurs axes du réseau VINCI Autoroutes. Informez-vous impérativement avant de prendre la route.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În toată Franța, fermierii au folosit tractoare și camioane pentru a bloca drumurile. Ei intenționează să blocheze zece autostrăzi spre Paris.

ACTUALIZARE 13.20 Guvernul francez va mobiliza 15.000 de jandarmi și polițiști, care au primit însă ordin să acționeze cu „moderație”.

"Nu intenționăm să permitem ca clădirile guvernamentale sau magazinele alimentare să fie avariate sau ca acele camioane care transportă produse străine să fie oprite. Asta este inacceptabil", a declarat ministrul francez de interne Gerald Darmanin, scrie France24.

El a declarat că președintele francez Emmanuel Macron a ordonat forțelor de ordine ca aeroportul Roissy-Charles de Gaulle, la nord, cât și Orly, la sud, să rămână deschise, iar piața internațională de alimente de la sud de Paris să funcționeze în continuare. Polițiștii și jandarmii au, de asemenea, ordin să prevină orice intrare în Paris, a spus Darmanin.

Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO: Profimedia Images

Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO: Profimedia Images | Poza 1 din 15
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO: Profimedia Images
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO: Profimedia Images | Poza 2 din 15
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO: Profimedia Images
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO: Profimedia Images | Poza 3 din 15
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO: Profimedia Images
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO: Profimedia Images | Poza 4 din 15
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO: Profimedia Images
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO: Profimedia Images | Poza 5 din 15
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO: Profimedia Images
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO: Profimedia Images | Poza 6 din 15
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO: Profimedia Images
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO: Profimedia Images | Poza 7 din 15
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO: Profimedia Images
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO: Profimedia Images | Poza 8 din 15
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO: Profimedia Images
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO: Profimedia Images | Poza 9 din 15
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO: Profimedia Images
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO: Getty Images | Poza 10 din 15
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO: Getty Images
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO: | Poza 11 din 15
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO:
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO: | Poza 12 din 15
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO:
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO: | Poza 13 din 15
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO:
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO: | Poza 14 din 15
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO:
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO: | Poza 15 din 15
Alertă în Paris, 15.000 de polițiști vor să blocheze "asediul" capitalei. Fermierii au aruncat pe șosea vinul din camioanele străine. FOTO:
,

Franţa cere modificarea legislaţiei UE în câteva zile, pentru a opri protestele agricultorilor

Franţa cere modificarea legislaţiei de mediu a Uniunii Europene chiar săptămâna aceasta, pentru a pune capăt protestelor agricultorilor care ameninţă să asedieze Parisul, transmite Reuters.

"În următoarele 48 de ore, vom anunţa unele măsuri", a declarat ministrul agriculturii, Marc Fesneau, televiziunii France 2.

Principala problemă în domeniu priveşte suprafeţele care trebuie lăsate necultivate conform noilor reglementări privind biodiversitatea, adoptate anul trecut. Legea adoptată de Parlamentul European pentru refacerea ecosistemelor naturale degradate a fost puternic contestată, reaminteşte agenţia citată. Actul normativ prevede că ţările membre ale UE trebuie să ia până în 2030 măsuri pentru renaturarea a circa 20% din teritoriile lor, în condiţiile în care 81% din habitatele naturale din Europa sunt clasificate ca deficitare. Unii agricultori se tem că activitatea lor va fi afectată.

Guvernul francez încearcă să limiteze demonstraţiile la scară naţională ale agricultorilor care cer să fie plătiţi mai bine şi să beneficieze de un trai mai bun. Mulţi dintre ei urmau să se îndrepte luni spre Paris, în timp ce au început să protesteze şi fermierii din Belgia.

În mai multe ţări europene, agricultorii se plâng că Uniunea Europeană nu îi ajută suficient în contextul concurenţei internaţionale şi al globalizării. 

Fermierii belgieni au blocat autostrăzi cu zeci de tractoare

Și în Belgia, fermierii și-au intensificat protestele și au blocat o autostradă, cerând condiții mai bune.

Zeci de tractoare au blocat traficul pe autostrada E42, în sudul țării. Protestul fermierilor adunați în fața unui stadion de fotbal a amânat cu 30 de minute începerea partidei dintre Racing Genk și Sint-Truiden.

Nemulțumirile fermierilor belgieni sunt similare cu cele ale colegilor lor francezi. A devenit „imposibil să câștigi un salariu decent”, a declarat Pierre d'Hulst, purtătorul de cuvânt al federației tinerilor fermieri FJA, care a organizat protestul rutier.

În ultimele săptămâni, proteste similare ale fermierilor s-au răspândit și în Germania, Polonia, România și Țările de Jos.

Și fermierii germani protestează

În paralel cu protestele din Franța și Belgia, fermierii germani au blocat luni drumurile care duc către mai multe porturi germane, inclusiv cel din Hamburg, scrie Le Monde.

De asemenea, fermierii cu 40 de tractoare au blocat accesul spre un alt port pentru containere din apropierea orașului Wilhelmshaven. Probleme sunt și în portul Bremerhaven.

Aceste acțiuni fac parte dintr-o mișcare masivă de mobilizare a fermierilor germani, care de câteva săptămâni se opun unui proiect care îi lasă fără o scutire de care beneficiau la prețul motorinei.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri