Alertă în Taiwan după observarea mai multor baloane chinezești. Taipei încearcă să identifice dacă sunt de spionaj sau meteorologice

Data actualizării: Data publicării:
Sun Li-fang
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Sun Li-fang (foto), spune că majoritatea baloanelor observate sunt meteorologice. Sursa foto: Profimedia Images

Taiwanul „se va ocupa” de baloanele chinezilor care survolează țara, pe baza evaluărilor amenințărilor, deși este posibil ca valul actual de baloane să fie generat din motive meteorologice, determinat de vânturile dominante în această perioadă a anului, a transmis miercuri Ministerul Apărării din Taipei, informează Reuters.

Potențialul Chinei de a folosi baloane pentru spionaj a devenit o problemă globală în februarie, când Statele Unite au doborât ceea ce spuneau că este un „balon de supraveghere chinez”. China a spus că balonul a fost de fapt o aeronavă civilă care s-a rătăcit accidental.

Taiwanul este în alertă maximă din cauza activităților chineze, atât militare, cât și politice, înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare din 13 ianuarie. Taipei a avertizat că Beijingul ar putea încerca să intervină pentru a determina alegătorii să aleagă candidații pe care China îi preferă.

Ministerul apărării din Taiwan a raportat până acum în această lună patru situații cu baloane chinezești care au zburat deasupra țării, apoi traversând spațiul aerian spre nordul insulei înainte de a dispărea.

Adresându-se reporterilor, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Sun Li-fang a spus că din octombrie până în martie baloanele chinezești sunt observate mai regulat din cauza vântului specific acestei perioade a anului.

„În general, majoritatea celor pe care le-am observat până acum sunt baloane meteorologice”, a spus el. „Sunt din China continentală și nu neapărat ale Armatei Populare de Eliberare”.

Ministerul „se va ocupa” de baloanele chinezești în funcție de amenințăril, dar ceea ce implică asta este secret, a adăugat Sun.

Ministerul va anunța dacă baloanele sunt trimise cu scopul de a spiona, dar până în prezent nu este posibil să se judece dacă baloanele văzute în acest moment sunt legate de alegeri, a spus el.

Ministerul a spus că baloanele pe care le-a observat luna aceasta au dispărut după ce au zburat la nord de Taiwan. Sun a spus că baloanele se pot dezintegra la o anumită altitudine sau pot pur și simplu dispărea din zona pe care armata o supraveghează.

Ministerul chinez al Apărării nu a dat răspunsuri, până acum, cu privire la baloane.

Lo Yong-chang de la departamentul de operațiuni comune al ministerului apărării din Taiwan a adăugat că între 12 și 14 ianuarie, în perioada electorală, armata va intra în alertă mai mare, așa cum a făcut-o în timpul alegerilor anterioare.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri