Aliații lui Putin cer reinstituirea pedepsei cu moartea după masacrul din Moscova. Ar putea fi folosită inclusiv împotriva disidenților

Data publicării:
Putin gesticulează
Dictatorul rus, Vladimir Putin. Sursa foto: Profimedia Images

Acoliții lui Putin, aflați în poziții de rang înalt în cadrul regimului de la Kremlin au început să ceară reinstituirea pedepsei cu moartea în Rusia, după masacrul comis de teroriștii ISIS la concertul din Moscova, vineri, relatează The Moscow Times.

După aceste solicitări din partea aliaților dictatorului, criticii și opoziția se tem că pedeapsa cu moartea ar putea fi folosită pentru ca statul rus să-și asasineze legal adversarii și pe cei care se opun invaziei din Ucraina.

Deși nu a abolit juridic pedeapsa cu moartea, Rusia este o țară „aboliționistă în practică”, adică nu folosește pedeapsa capitală în baza unui moratoriu impus în anii 1990.

Aliații lui Putin îi cer acestuia, însă, să anuleze acest moratoriu și să reia folosirea pedepsei capitale, în urma sângerosului atac de la Moscova, în urma căruia au fost uciși peste 130 de oameni.

„O mulțime de întrebări se pun cu privire la pedeapsa cu moartea. Acest subiect va fi dezbătut profund, profesional și cu substanță, iar o decizie care să se conformeze cu starea și cu așteptările societății”, a declarat marioneta care conduce partidul lui Putin în Dumă, Vladimir Vasiliev.

„Este nevoie să folosim din nou pedeapsa cu moartea în cazuri de terorism și crimă”, a spus și Iuri Afonin, adjunctul comisiei de securitate din Duma de Stat.

Și fostul locțiitor al lui Putin, Medvedev, și președintele Dumei, Viaceslav Volodin, doi acoliți apropiați ai dictatorului rus, au cerut „distrugerea” teroriștilor după atacul de la Moscova.

„Teroriștii nu înțeleg decât represalii prin teroare... moarte pentru moarte”, scris Medvedev, vineri, într-un mesaj pe Telegram.

În ciuda strigătelor din partea aliaților și marionetelor lui Putin, opozanții și disidenții ruși se tem că regimul dictatorial de la Kremlin se va folosi de reinstituirea pedepsei cu moartea pentru a-i ținti pe ei.

Aceste temeri sunt justificate în condițiile în care Rusia folosește des acuzații de „terorism” pentru a-i închide, tortura și uneori chiar ucide extrajudiciar pe adversarii regimului, cel mai recent caz fiind al lui Aleksei Navalnîi, ucis într-un lagăr din Siberia luna trecută.

Citiți și: Patru suspecţi în atacul terorist de la Moscova au fost aduși bătuți la tribunal și arestaţi. Ce se știe despre ei

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri