„Am salariu mic și colegi urâți”. Tinerii chinezi merg la birou în pijama, haine rupte și papuci cu blăniță, iar tendința s-a viralizat

Data publicării:
tinuta neasortata
Sursa; captură TikTok

Tinerii chinezi se îmbracă în cele mai urâte pijamale și cei mai urâți papuci de casă atunci când merg la muncă. Este forma lor de rebeliune împotriva tuturor, de la șefii duri și condițiile proaste de muncă până la salariile mici și programul lung de lucru. Imaginile cu ținutele lor bizare au devenit virale pe rețelele sociale, relatează CNN.

De luni întregi, utilizatorii chinezi ai rețelor sociale se pozează în ținutele lor ciudate sub hashtag-uri precum #grossoutfitforwork #uglyclothesshouldbeforwork #ootd (ținuta zilei) și le cer celorlalți utilizatori să-și împărtășească propriile ținute, declanșând o competiție neașteptată: cine se îmbracă cel mai urât?

Hashtag-ul „grossoutfitforwork” (ținută urâtă pentru muncă) a atras peste 140 de milioane de vizualizări și zeci de mii de discuții doar pe platforma chineză Weibo. La sfârșitul lunii februarie, o postare a utilizatoarei Kendou S pe Douyin (versiunea chineză a TikTok) , în care aceasta spunea că a fost mustrată de șeful ei pentru ținutele ei „îngrozitoare”, a devenit virală.

Într-un alt clip, apreciat de 752.000 de ori și repostat de peste 1,4 milioane de ori, Kendou S arată una dintre ținutele ei ofensatoare, dezvăluind strat după strat de haine neasortate - o pălărie albă pufoasă, o cagulă gri, mănuși roșii, geacă matlasată roz, rochie pulover din lână, pantaloni de pijama în carouri, papuci căptușiți cu blăniță și șosete până la genunchi.

O femeie care a postat o poză cu ea în vestă galben țipător și pantaloni largi până la genunchi a scris: „Colega mea spune că mă îmbrac ca un sălbatic”, în timp ce un tânăr care s-a pozat cu o jachetă murdară, galben cu albastru, a scris: „Șeful meu mi-a dat 50 de yuani (aproximativ 7 dolari) să-mi spăl hainele și mi s-a interzis să mai dau mâna cu clienții”.

„Am salariu mic și colegi urâți, la ce altceva te poți aștepți de la ținuta mea?” spune alt utilizator.

Tinerii din China intră pe o piață a muncii dificilă. Rata șomajului a fost de 14,9% în rândul tinerilor cu vârste între 16 și 24 de ani în decembrie 2023. Această cifră nu îi include pe 62 de milioane de studenți. Cifra ajunsese la un record de de 21,3% în iunie.

„Se întreabă de ce să-și mai bată capul, când perspectivele lor nu par tocmai strălucitoare”, a spus Bohan Qiu, fondatorul în vârstă de 29 de ani al Proiectului Boh, o companie de relații publice cu sediul în Shanghai și Seul, care oferă consultanță pentru branduri de modă.

Chiar dacă exemplele care au devenit virale pe rețelele de socializare sunt extreme, Qiu a spus că îmbrăcămintea casual la serviciu a fost întotdeauna populară în China. Mai ales la locurile de muncă unde oamenii stau în fața unui computer și fac ore suplimentare și, de asemenea, având în vedere că generația tânără s-a obișnuit să lucreze de la distanță în timpul pandemiei.

Qiu a adăugat că, deși angajații săi nu se îmbracă la fel ca oamenii din clipurile virale, vin la muncă în pantaloni sport sau pantaloni scurți și papuci. Orice ținută este acceptată câtă vreme „arată bine”.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri