Ambasadorul Rusiei în SUA, convocat după doborârea de către ruși a unei drone americane deasupra Mării Negre

Data publicării:
Anatoli-Antonov
Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei la Washington. Foto: Profimedia

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite a fost convocat la Washington, după ce rușii au interceptat marți o dronă americană deasupra Mării Negre, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, potrivit The Guardian.

Între timp, Statele Unite au anunțat că vor continua să opereze zboruri peste Marea Neagră și că nu vor fi descurajate de interceptarea de către Rusia a unei drone în spațiul aerian internațional, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, relatează CNN.

Deși susține că astfel de interceptări sunt normale și au mai avut loc în ultimele săptămâni, Kirby califică acțiunea Rusiei de marți drept „nesăbuită și nesigură”.

Kirby a spus marți că Rusia nu va reuși să descurajeze Statele Unite să efectueze zboruri deasupra Mării Negre. „Dacă mesajul este că vor să ne descurajeze sau să ne descurajeze să zburăm și să operam în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Negre, atunci acel mesaj va eșua, pentru că asta nu se va întâmpla”, a spus el. „Vom continua să zburăm și să operam în spațiul aerian internațional deasupra apelor internaționale”, a adăugat el. „Marea Neagră nu aparține nici unei națiuni.

Și vom continua să facem ceea ce trebuie să facem pentru interesele noastre de securitate națională în acea parte a lumii”, a completat acesta. Kirby a descris în mod repetat interceptarea rusă a dronei americane ca fiind „nesigură” și „neprofesională”, sugerând că acțiunile au depășit eforturile anterioare ale Rusiei de a intercepta aeronavele americane.

Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, l-a informat pe președintele Joe Biden despre incidentul între o dronă americană și un avion rusesc deasupra Mării Negre, a mai spus Kirby.

Oficialii americani plănuiesc să contacteze Rusia pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la incidentul cu drone, potrivit Kirby. „Este intenția Departamentului de Stat să se adreseze oficialilor ruși și să facă cunoscute în mod expres și direct preocupările noastre legate de acest incident”, a spus Kirby. Nu a putut spune dacă a avut loc această informare. Kirby a refuzat să speculeze cu privire la intențiile piloților ruși.

Comandamentul European al SUA a indicat într-un comunicat că două avioane ruseşti de tipul Su-27 au efectuat o interceptare nesigură şi neprofesionistă a unui avion fără pilot MQ-9 Reaper al Forţelor aeriene ale SUA care opera în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre, conform textului, scrie Agerpres. 

În jurul orei 07:03, unul dintre avioanele ruseşti Su-27 a lovit elicea unui MQ-9, determinând forţele americane să fie nevoite să doboare MQ-9 în apele internaţionale. De mai multe ori înainte de coliziune, Su-27 a aruncat combustibil şi a zburat în faţa MQ-9 într-un mod nesăbuit, necorespunzător din punct de vedere ecologic şi neprofesionist. Acest incident demonstrează lipsă de competenţă pe lângă lipsa de siguranţă şi de profesionalism, se menţionează în comunicatul citat.

„Drona noastră MQ-9 efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional când a fost interceptată şi lovită de un avion rusesc, ceea ce a dus la prăbuşirea şi pierderea completă a MQ-9”, a declarat generalul James B. Hecker, comandantul Forţelor Aeriene ale SUA din Europa şi din Africa. „De fapt, această acţiune nesigură şi neprofesionistă a ruşilor aproape că a provocat prăbuşirea ambelor aeronave”, a afirmat el.

„Avioanele SUA şi aliate vor continua să opereze în spaţiul aerian internaţional şi le cerem ruşilor să se comporte cu profesionalism şi în siguranţă”, a adăugat Hecker. Acest incident urmează un tipar de acţiuni periculoase al piloţilor ruşi în timp ce interacţionează cu aeronave americane sau aliate deasupra spaţiului aerian internaţional, inclusiv deasupra Mării Negre. Aceste acţiuni agresive ale echipajelor aeriene ruse sunt periculoase şi ar putea duce la erori de calcul şi la o escaladare neintenţionată, se menţionează în text.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru...
Pro FM
Shania Twain, adevărul despre legătura specială cu Jon Bon Jovi. „Îmi încălzește inima”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor. Rezidenţii din şapte localităţi...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...