Ambasadorul Rusiei în Turcia, împuşcat mortal. „Noi murim în Alep, tu mori aici", a spus atacatorul

Data actualizării: Data publicării:
POZA AMBASADOR RUSIA TURCIA 2

Diplomatul se afla la o expoziţie de fotografii din Ankara, unde ţinea un discurs, în momentul în care a fost atacat. În vârstă de 62 de ani, Andrei Karlov a fost grav rănit şi a murit la spital, transmite Reuters care citează Ria Novosti. Informaţia a fost confirmată de Ministerul de Externe de la Moscova. Presa turcă scrie că atacatorul ar fi strigat „Allahu Akhbar" (Dumnezeu e mare - n.r.) şi a spus că ambasadorul Rusiei trebui să plătească pentru Alep.

POZA AMBASADOR RUSIA TURCIA 2

ACTUALIZARE 21.00. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a purtat o discuţie telefonică luni seara cu liderul Rusiei, Vladimir Putin, despre asasinarea ambasadorului Andrei Karlov, care a fost împuşcat mortal de un poliţist turc la o galerie din Ankara, scrie News.ro.

ACTUALIZARE 20.00. Rusia califică uciderea ambasadorului rus la Ankara, Andrei Karlov, drept atac terorist și va pune chiar astăzi (luni) problema la Consiliul de Securitate al ONU, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, informează TASS, citată de Agerpres.

Citiți și:

Donald Trump: Uciderea ambasadorului rus încalcă toate regulile civilizației


Prezenţa ambasadorului Andrei Karlov la expoziţia de fotografii numită „Rusia prin ochii turcilor" era anunţată de mai multă vreme, ceea ce înseamnă că atacul a putut fi plănuit.

Citiţi şi:

V. Putin, informat cu privire la atacul asupra ambasadorului rus la Ankara

VIDEO | Momentul în care a fost împușcat ambasadorul Rusiei în Turcia

ambasador rus 2

Un bărbat a intrat în Centrul Cultural de artă contemporană din Ankara, a îndreptat pistolul spre diplomatul rus şi a tras de două ori. Andrei Karlov a fost împuşcat în spate. Au apărut deja pe internet imagini filmate ale momentului.

Atacatorul a tras apoi în aer şi le-ar fi cerut celor prezenţi să părăsească încăperea. Alte surse spun că a tras opt gloanţe şi că ar fi alte trei persoane rănite.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

O înregistrare video apărută pe Youtube arată un bărbat îmbrăcat în costum, care ţine un pistol în mână, cu care gesticulează în timp ce vorbeşte. Atacatorul a intrat în clădire folosind o legitimaţie de poliţist şi, după ce l-a împuşcat pe ambasador, ar fi spus că acesta plăteşte pentru intervenţia militară a Rusiei din Siria. „Noi murim în Alep, tu mori aici".

Bărbatul a vorbit şi gesticulat cu pistolul, lângă ambasadorul căzut la pământ, mai bine de un minut. Timp în care forţele de ordine au intervenit. Atacatorul a foct ucis în timp ce pleca din clădire. Surse din structurile de securitate ale Turciei şi primarul Ankarei afirmă că bărbatul era, într-adevăr, ofiţer de poliţie din Ankara.

Andrei Karlov s-a născut în 1954 la Moscova. În 1976, acesta a absolvit Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale, începându-şi şi cariera diplomatică,  iar în 1992 a absolvit Academia Diplomatică.

El a ocupat diverse poziţii în Ministerul Afacerilor Externe, dar şi în misiunile din străinătate, inclusiv în Coreea de Nord.

Între 2007 şi 2013 a fost director general adjunct şi director pentru afaceri consulare.

Andrei Karlov era ambasador al Rusiei în Turcia din 2013 şi a participat, recent la negocierile care au dus la acordul privind evacuarea civililor din Alep.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri