Ambasadorul Ucrainei în Israel a fost convocat la ministerul de Externe după ce a criticat guvernul pentru favorizarea Rusiei

Data publicării:
Bibi Netanyahu
Netanyahu a fost internat după ce a stat la plajă fără să se hidrateze. Foto: Getty Images

Ambasadorul Ucrainei în Israel, Evghen Korniiciuk, a fost convocat la ministerul israelian de Externe pentru a clarifica acuzele aduse guvernului condus de Benjamin Netanyahu, potrivit cărora Israel favorizează Rusia în contextul războiului din Ucraina.

”Văzând declaraţiile sale repetate împotriva politicii Israelului, ambasadorul ucrainean Evghen Korniiciuk a fost convocat în vederea unor clarificări, la 3 iulie, la Ministerul Afacerilor Externe”, anunţă într-un comunicat ministerul, transmite AFP, citat de News.ro.

”Guvernul israelian îşi continuă cooperarea cu Ucraina, aşa cum s-a convenit între cele două ţări”, subliniază ministerul.

”Comportamentul ambasadorului nu ajută”, apreciază diplomaţia israeliană.

Israelul a adoptat o poziție neutră în războiul din Ucraina

Israelul a adoptat o poziţie ”prudentă” după ce Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, cu scopul de a rămâne ”neutru” în acest conflict. Statul a trimis ajutor umanitar Ucrainei, dar s-a abţinut să-i trimită armament.

Duminică, Ambasada Ucrainei a acuzat ”actualul Guvern israelian” că a ales ”calea cooperării strânse cu Federaţia rusă”. Ambasada a denunţat lipsa de ajutor pentru Kiev citând o declaraţie recentă a premierului israelian Benjamin Netanyahu, care dădea asigurări că Israelul are nevoie de cooperare cu Rusia, pentru a-şi continua campania de atacuri aeriene ale unor ţinte iraniene în Siria.

Cum se apără Benjamin Netanyahu

Într-un interviu acordat publicaţiei israeliene Jerusalem Post, Netanyahu declara că eventualul armament livrat Ucrainei ar ajunge pe mâna Iranului şi s-ar întoace împotriva Israelului.

”Conducătorii israelieni, care se adăpostesc în spatele unui discus demagogic cu privire la neutralitatea lor (şi în pofida faptului că nu se ascund) construiesc în mod activ relaţii cu Federaţia rusă”, a acuza duminică, într-un comunicat Ambasada Ucrainei în Israel.

”În realitate, pe teren, pretinsa «neutralitate» a Guvernului israelian este o poziţie clară prorusă”, a subliniat ambasada.

”Îndemnăm Guvernul israelian să-şi schimbe poziţia şi să susţină Ucraina cu mijloace defensive”, a mai transmis misiunea Ucrainei în Israel.

Cu patru zile înainte, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a purtat ”o discuţie foarte productivă” cu omologul său israelian Yoav Gallant.

”Am discutat despre situaţia actuală pe teren şi despre perspective ale unui proiect menit să-i protejeze pe ucraineni de ameninţări aeriene. Dronele iraniene constituie o ameninţare la adresa securităţii celor două ţări. Contăm pe ajutorul Israelului pentru a le contracara”, anunţa într-un comunicat Reznikov.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita